Најновије

ТРАМПОВ СМРТОНОСНИ ЗАГРЉАЈ: Из Европе ће избрисати Кину, а НАТО ће “смирити Русију”! Ево како...

Сједињене Државе немају ништа да понуде земљама средње и источне Европе осим продаје оружја. Америчка улагања, отварања радних места или изградња инфраструктуре су активности којима Трамп покушава да ојача америчку привреду, не европску. Међутим, иако нема новца да ојача своје позиције у средњој и источној Европи, Вашингтону се нимало не свиђају руски утицај и кинески капитал који је преплавио млађе чланице ЕУ.

Илустрација (Фото: Правда)

САД су забринуте због утицаја Кине у источној и средњој Европи, стога настоје да ојачају НАТО и тако обуздају руску претњу и кинеску присутност.

Америчко министарство спољних послова је јуче саопштило да ће челник Стејт Департмента Мајк Помпео следеће недеље посетити ово подручје како би се суочио с тим изазовима.

“Оно што покушавамо да учинимо у Средњој Европи јесте повећање дипломатских, комерцијалних, војних и културних утицаја Сједињених Држава. Уочили смо да је било касно за такве активности и било је потребно неко време да се поново покренемо”, саопштили су функционери америчког Стејт Департмента.

Највише су узнемирени утицајем кинеског технолошког дива компаније Хуавеј у земљама средње Европе као што је Мађарска. Саопштено је да је “недостатак снажног ангажмана” Сједињених Држава довео до присутности Кине и Русије у регији.

Према саопштењу за медије, Помпео ће 11. фебруара отпутовати у мађарску престоницу Будимпешту, како би ојачао моћ Северноатлантског савеза и супротставио се ономе што САД и његови западни савезници називају “руском агресијом”.

Осим тога, говориће о присутности Кине у средњој Европи, посебно о “растућој присутности Хуавеја у Мађарској, што забрињава Вашингтон”.

Помпео ће 12. фебруара отићи у Словачку и Пољску. У Варшави  ће бити домаћин самита којег су сазвале САД, који ће бити посвећен ситуацији на Блиском истоку и “задржавању иранске претње”.

На овај “анти-ирански циркус”, како су га назвали у Техерану, неће доћи представници Русије, Кине и ЕУ иако су добили службене позивнице.

Како се Русија и Кина последњих година приближавају, САД су изгубиле статус који су имале у другој половини Хладног рата и по његовом завршетку. Русија и Кина су земље које су последњих година напредовале, попуњавајући вакуум који је Вашингтон оставио у различитим деловима света.

Сама Америка је свесна да је њен утицај у паду не само у Европи, него и у другим деловима света, па је америчка влада представила своју нову стратегију за Африку којој је главни циљ спречавање Русије и Кине да на том континенту стекну економске и политичке предности.

Која су то 5 сценарија за КиМ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Нермин Н. logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

5 најмоћнијих НАТО наоружања којих се и Русија плаши

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА