Најновије

КОЈЕ ЗЕМЉЕ СЕ НАЈВИШЕ БОЈЕ АМЕРИКЕ? Резултати истраживања ће вас изненадити

Пред почетак Минхенске безбедносне конференције, која почиње у петак, америчка организација Pew Research Center је објавила резултате истраживања и анкете које је прошле године спроводила агенција Global Attitudes Survey у 26 земаља, а испитано је 27.612 особа.

Америка (Фото: Pixabay)

Студија је дала неочекиване резултате: 45% учесника истраживања сматра моћ и утицај Сједињених Држава више претњом, него моћ и утицај Русије и Кине.

Јаз знатно премашује статистичку грешку. Русију сматрају главном претњом 37% испитаника, а Кину 35%.

Важно је напоменути да на листу земаља чије становништво САД види као претњу воде главни савезници Вашингтона у азијско-пацифичком региону: Јужна Кореја и Јапан.

На југу Корејског полуострва, Америка се сматра претњом код 67% испитаника, а у Јапану - 66%.

Такође су испитани и јужни суседи САД – Мексико. 64% Мексиканаца види моћ и утицај САД као претњу.

Узгред, у Мексику, страх од Америке је порастао на након председничких избора 2016. године. Подсећамо, Доналд Трамп који је тада дошао на власт, две године је био у рату са Конгресом због финансирања изградње зида на америчко-мексичкој граници.

Резултати истраживања спроведеног прошлог октобра показали су да само 6% Мексиканаца одобрава политику председника Трумпа. И овде је, наравно, главни разлог за Трампов однос према мигрантима.

Више од половине испитаника сматра да Сједињене Државе представљају претњу у још четири земље: Тунису, Аргентини, Бразилу и Индонезији.

Што се тиче Европе, лидери у антиамеричком расположењу су Французи и Немци: 49% испитаника из ових земаља третира Сједињене Државе као претњу.

Занимљиво је да је однос према Русији, с којом је Немачка у прошлом веку два пута ратовала, посебно толерантан, с обзиром на антируску пропаганду коју већ неколико година спроводе западни медији. Ако се Америке бои сваки други Немац (49%), онда се Русије боји сваки трећи (30%). Отприлике исти број Немаца (33%) види претњу у Кини.

Иначе, једина земља у којој више од половине становништва Русију види као претњу је Пољска.

Што се тиче Кине, њена моћ и утицај се сматрају главном претњом за више од половине становништва четири земље.

Прво место у страху од Кине је Република Кореја. 82% јужнокорејаца се плаши Кине и види је као претњу.

У Јапану су много мањи - 69%. Две преостале земље: Филипини - 56% и још један савезник Америке - Аустралија (51%).

Резултати истраживања 2018. године значајно се разликују од истог истраживања које је одржано 2013. године у 22 земље. Онда, у моћи и утицају Сједињених Држава, 25% испитаника је видело претњу, односно скоро упола више него што је сада. Као и у случају Мексиканаца, просечан однос према Америци на планети почео је брзо да се мења од 2017. године, када се Доналд Трамп уселио у Белу кућу. У 2017. години Сједињених Држава се плашило 38% испитаника.

И још мало више о Трумпу и лидерима великих сила. Само сваки десети Нијемац који је учествовао у истраживању одобрава политику Доналда Трампа. 35% анкетираних грађана Немачке верује политици руског председника, а Си Ђипингу - 30%.

Што се тиче самих Американаца, половина испитаника страхује од Русије. Отприлике исти број се плаши Кине – 48%.

Какав орден Порошенко добија од ДНР, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко се боји Вука још?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА