Најновије

СРБИН ПОКЛОНИО РОБА РУСКОМ ЦАРУ: И тако настаде Пушкин

Са ин­те­ре­со­ва­њем сам про­чи­тао текст др Вла­ди­сла­ва Со­ти­ро­ви­ћа из Виљ­ну­са, о нај­ста­ри­јој пра­во­слав­ној цр­кви у Ли­тва­ни­ји – Цр­кви Све­те Пет­ке у Виљ­ну­су („Ме­ђу на­ма”, 7. фе­бру­ар 2019). Ка­ко го­спо­дин Со­ти­ро­вић на­во­ди, у њој је кр­штен африч­ки цр­нац Ха­ни­бал, роб ко­јег је Пе­тар Ве­ли­ки до­био на по­клон од тур­ског сул­та­на и ко­јег је осло­бо­дио.

А.С. Пушкин (Илустрација: РИА Новости)

Пише: Слободан Николић

Ха­ни­бал је био де­да ру­ског пе­сни­ка Алек­сан­дра Пу­шки­на. Све је ово де­ли­мич­но тач­но. 

Овог, за­пра­во Ара­пи­на из Аби­си­ни­је, по име­ну Ибра­хим, на пи­ја­ци у Ца­ри­гра­ду ку­пио је Са­ва Вла­ди­сла­вић (1668–1738), Ср­бин из Хер­це­го­ви­не, ко­ји је да­ле­ки ро­ђак пе­сни­ка Јо­ва­на Ду­чи­ћа, ко­ји је о Са­ви на­пи­сао и књи­гу „Гроф Са­ва Вла­ди­сла­вић”. У Ца­ри­гра­ду је Са­ва био као тр­го­вац, али на пре­по­ру­ку је­ру­са­лим­ског па­три­јар­ха До­си­те­ја, за ру­ског ца­ра Пе­тра Ве­ли­ког пре­у­зи­мао је раз­не тај­не ми­си­је. Ка­сни­је је по­стао и ди­пло­ма­та, па је био пред­став­ник Ру­си­је у Ри­му и у Пе­кин­гу: он је раз­гра­ни­чио Ру­си­ју и Ки­ну – и да­нас је та гра­ни­ца и да­ље ва­же­ћа.

Са­ва је 1705. го­ди­не, вра­ћа­ју­ћи се из Ца­ри­гра­да у Мо­скву, по­вео са со­бом и Ибра­хи­ма, да га по­кло­ни Пе­тру Ве­ли­ком. Цар је у том тре­нут­ку био у Виљ­ну­су, у свом вој­ном шта­бу. У Цр­кви Све­те Пет­ке, Ибра­хим је кр­штен са на­ре­че­ним име­ном Пе­тар, а по оцу, у част ца­ра, као Пе­тров­ни. Кум је био Пе­тар Ве­ли­ки, а Ибра­хи­мо­ву мај­ку је на кр­ште­њу пред­ста­вља­ла же­на та­да­шњег пољ­ског кра­ља Ав­гу­ста Ја­ког, кра­љи­ца Кри­сти­ја­на Ебер­хар­ди­на. Чи­та­вог жи­во­та су овог Ара­пи­на зва­ли Аврам Пе­тров­ни Ха­ни­бал.

Као ма­ли, дру­го­вао је са си­ном Са­ве Вла­ди­сла­ви­ћа, Лу­ком. Ка­сни­је је за­вр­шио по­ли­тех­нич­ку шко­лу у Фран­цу­ској, у Ме­цу. Бо­рио се као фран­цу­ски вој­ник у Шпа­ни­ји и вра­тио се 1716. го­ди­не у Ру­си­ју. Са­ву Вла­ди­сла­ви­ћа, Ха­ни­бал је пра­тио у Ки­ну. Ка­да је на ру­ски пре­сто до­шла Је­ли­са­ве­та, пре­шао је Ха­ни­бал из Си­би­ра у Ру­си­ју и по­ста­вљен је за обер-ко­ман­дан­та у Та­ли­ну, у Есто­ни­ји. Ка­сни­је је пен­зи­о­ни­сан. Умро је у 93. го­ди­ни. Ње­го­ва ћер­ка би­ла је ба­ба Алек­сан­дра Пу­шки­на. Пу­шкин је у не­ким сво­јим де­ли­ма по­ми­њао Са­ву Вла­ди­сла­ви­ћа и ње­го­вог си­на Лу­ку. 

На жа­лост, све ово не пи­ше на три­ма пло­ча­ма на спо­ља­шњем зи­ду Цр­кве Све­те Пет­ке у Виљ­ну­су. А при­ча је вр­ло ин­те­ре­сант­на.

Како Словенке освајају Белу кућу, погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гроф Сава Владиславић, руски а наш

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА