Најновије

СТОЛТЕНБЕРГ ПОРУЧИО ХАРАДИНАЈУ: Без дозволе Кфора, КБС не може на север

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је Рамушу Харадинају да НАТО очекује да се Косовске безбедносне снаге придржавају важећег договора по ком не могу ићи на север покрајине без сагласности команде КФОР.

КБС (Фото: КБС)

„Имамо Бриселски споразум из 2013. године који јасно каже да КБС не могу да иду на север без сагласности са командом КФОР-а. Сматрамо тај договор важећим, а то је нешто што су јасно поручиле и многе чланице Алијансе", изјавио је Столтенберг новинарима.

Одговарајући на изјаву премијера привремених приштинских институција који је генералном секретару НАТО поручио да „не постоји север и југ, већ само целовито Косово", Столтенберг каже да је и директно Харадинају пренео очекивања Алијансе да се примењује важећи договор када је у питању кретање КБС на северном делу где живи већинско српско становништво.

Он је поновио је да ће НАТО током дводневног министарског састанка у Бриселу, који почиње данас, преиспитати своје активности ван КФОР мисије, које се односе на изградњу капацитета и подршку КБС.

„Проценићемо ниво тог ангажман на основу чињенице да многе чланице НАТО сматрају да је одлука о трансформацији КБС у војску Косова дошла у погрешно време", каже Столтенберг.

Он је поновио да ће НАТО без обзира на односе са КБС остати присутан на Косову са мисијом КФОР која је базирана на УН мандату.

„Присуство КФОР било је и јесте важно за стабилности Косова и ширег региона", закључио је Јенс Столтенберг.

Зашто је Косово отето, сазбајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

КБС

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА