Најновије

ОКУПИЛА СЕ ВОЈСКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: ''Бели вукови'' и ''Пантери'' поново заједно (ВИДЕО)

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик честитао је данас свим борцима Републике Српске Дан бораца, наводећи да без њихове борбе и несебичног жртвовања данас не би било Републике Српске и слободе српског народа.

ВРС на Трескавици (Фото: Јутјуб)

"Посебну захвалност исказујем онима који су своје животе уградили у Републику Српску. Нека им је вечна слава и хвала, а наша дужност је да чувамо тековине одбрамбено-отаџбинског рата и да негујемо сећања не борце који су нам донели слободу, мир и Републику Српску као гарант нашег опстанка", истакао је Додик у честитки.

Додик је нагласио вечно поштовање и захвалност српским борцима, јер су многи од њих за најузвишенији идеал, слободу отаџбине и потомака, дали највредније што су имали - живот.

"Наша је дужност и обавеза да се чувају тековине одбрамбено-отаџбинског рата и негују сећање на жртву палих бораца коју су поднели вођени часним и племенитим циљевима", поручио је Додик.

У Републици Српској данас се обележава Дан бораца Републике Српске.

У рату од 1992. до 1995. године учествовао је 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 изгубило је живот, пренео је РТРС.

Крсна слава '’Белих вукова'’

Чланови Удружења бораца "Бели вукови" данас су на Палама прославили крсну славу - Светог мученика Трифуна служењем парастоса за погинуле припаднике ове јединице, полагањем венаца на централном споменику палим борцима одбрамбено-отаџбинског рата и споменик команданту ове специјалне јединице Срђану Кнежевићу.

Венце су положили Драгољуб Рељић, изасланик председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, руководство града Источно Сарајево и општине Пале, Источни Стари Град, као и представници "Белих вукова", представници СУБНОР-а и других борачких организација Српске.

Председник Удружења Јанко Шешлија рекао је да сваке године припадници ове специјалне јединице Сарајевско-романијског корпуса на данашњи дан прослављају крсну славу и уједно се помоле за своје погинуле саборце, али и за све остале погинуле борце Војске Републике Српске.

- Овај датум нам много значи, јер смо га добили у ратном вихору 1994. године, када је покојни командант Владо Лиздек рекао да можемо да опстанемо на великим минусима и ниској температури само као бели вукови - додао је Шешлија.

Он је нагласио да је око 20 бораца из њихове јединице дало своје животе, а више од 50 је било рањено, те да су одликовани Орденом Петра Мркоњића.

Према његовим речима, обележавају данас и Дан њихове јединице, те да би Република Српска требало да више води рачуна о борачкој популацији јер се они налазе у положају који није добро искристалисан, а поднели су највећи терет за стварање Српске.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је данас прилика да се сви подсете на ову елитну јединицу, поручивши да је општинска власт увек уз њих.

- Желим да им честитам славу јер су "Бели вукови" имали огроман допринос у одбрани Републике Српске и стварању територија коју данас покрива Српска. Задовољство је видети да ови припадници који се данас састају и негују другарство, присећајући се успомена јер ту лежи снага - истакао је Југовић.

Он је додао да треба чувати сећање на страдале који су дали свој живот за Републику Српски и самим тим показујемо да штитимо интересе Српске у којој данас сви заједно живимо.

Заменик градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић рекао је да се општина Пале и Источно Сарајево са поносом присећају лика и дела Срђана Кнежевића, његове акције и заслуге "Белих вукова" у стварању Републике Српске.

Вучетић је нагласио да је Срђан Кнежевић изнедрен са простора Сарајевско-романијске регије, својим делима, вођењем елитне јединице значајно је допринио у стварању Српске.

Током обележавања крсне славе сломљен је славски колач, а председник Удружења ветерана "Гарда Пантери" из Бијељине Петар Цвјетиновић рекао је да су дошли на славу "Белих вукова" јер је то њихово братско удружење са којима имају дугогодишњу сарадњу.

- Убијени су наши команданти Љубиша Савић Маузер и Срђан Кнежевић тако да нас веже исти проблем, а не само другарство. Ситуација борачке популације је веома тешка - рекао је Цвјетиновић и апеловао да власт борцима омогући бар основне потрепштине за живот.

Специјална јединица "Бели вукови", чији је командант био Срђан Кнежевић, формирана је 1993. године.

За ову јединицу први пут се чуло у борбама на Мошевачком брду, а јединица је добила име по томе што су остали завијани у мећави на Бјелашници.

Како је Србин испрозивао Хрвате у Сабору, погледајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет/СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА