Најновије

САМОСТАЛНО „ВИДИ И ПУЦА“: Руси приказали модернизовани ракетни систем „Бал“ (ФОТО/ ВИДЕО)

Према замисли конструктора, спајање радарске станице и противбродских ракета на једном возилу повећаће мобилност целог комплекса, брзину његов преласка из маршевског у борбени положај и обратно, као и брзину отварање ватре. Комплекс има и изванредан извозни потенцијал.

Ракетни систем Бал (Фото: mil.ru)

Како је пренео интернет портал РГ, руски конструктори планирају да на бази ракетног комплекса „Бал-Э“ развију нови систем. Инжењери Калушке производне фабрике „Тајфун“ су решили да обједине радарску станицу и самоходну лансирну јединицу, на којој ће се налазити противбродске ракете Х-35.

На основној верзији ракетног система „Бал“ централизовано командовање ватром је реализовано применом самоходног командног пункта управљања и везе, који се налази на засебним платформама.

На новој верзији система можемо да видимо да се радарска станица налази на лансирној јединици, на којој се налазе четири транспортно-лансирна контејнера са ракетама. Радарска станица се налази на специјалном носачу који је смештен између ракетних контејнера када се налази у маршевском положају. При преласку у борбени положај носач се подиже у вертикални положај на чијем врху се налази радар, и креће са осматрањем воденог пространства.

По свему судећи ради се о радарском систему „Монолит-Б“ или некој од његових минијатуризованих верзија које су посебно конструисане за модернизовану варијанту ракетног комплекса „Бал-Э“. У својој основној варијанти радарска станица „Монолит-Б“ је специјализована за откривање циљева који се налазе на површини мора, али и ваздушних објеката. Његова зона откривања у пасивном моду претраживања износи до 250км, док у активном моду овај радар може да добаци на даљину и до 450км. На дисплеју оператора он може да региструје и до 50 различитих објеката, док у зависности од мода рада (пасивни/активни) истворемено може да прати 10-30 циљева.

Бал (индекс ГРАУ 3К60, ознака НАТО: SSC-6 “Sennight” (рус. „неделя“) је обалски ракетни комплекс наоружан противбродском ракетом Х-35. У наоружању се налази од 2008. године. Његова основна намена је ефективна контрола приобалног појаса и заштита воденог пространства од непријатељских пловила. Користи се за заштиту важнијих војно-поморских лука, приобалних градова, војне и цивилне инфраструктуре, као и за одбрану осетљивих зона од евентуалног поморског десанта непријатеља.

Једна лансирна јединица је опремљена са 8 ракета Х-35/Х-35У смештених у лансирне контејнере. Ови контејнери се налазе на мобилној платформи точкашу МЗКТ-7930. Једна батерија ракетног комплекса „Бал“ се састоји из командног пункта управљања и везе (2 јединице), 4 лансирне јединице са укупно 32 ракете, и 4 логистичко-транспортне јединице капацитета још 32 ракете, које врше и пуњење лансирних јединица.

Комплекс може да користи 2 типа ракета. Х-35 (домета 120-200км) и Х-35У (домета 260км). Обе ракете имају дозвучну крстарећу брзину лета. Способне су да униште пловила депласмана и до 5,000 тона. Наводе се помоћу активне главе за самонавођење (систем испали и заборави). Постоји и експортна верзија овог комплекса опремљена ракетама Х-35УЭ.

Како је Лазански рушио лажи о хемијском нападу у Думи, а Би Би Си све признао прочитајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА