Најновије

СТРАВИЧНА ЦИФРА! Ево колико деце свету годишње умре због рата

У извештају се наводи да је најмање 550.000 беба изгубило живот као последица оружаних конфликата у периоду између 2013. и 2017.

Деца као жртве рата (Илустрациа: Pixabay)

У свету годишње умре 100.000 беба због рата и последица ратних дејстава као што су глад, оштећене болнице, недостатак здравствене неге, ускраћена хуманитарна помоћ.
То је један од података из новог извештаја "Стоп рату против деце" међународне организације "Саве тхе Цхилдренн", која ради у 120 земаља широм света.

У извештају се наводи да је најмање 550.000 беба, у просеку 100.000 годишње, изгубило живот као последица оружаних конфликата у периоду између 2013. и 2017. године у 10 земаља најгоре погођених сукобима.

"Да нису живела у подручјима захваћеним ратом, ова деца би највероватније била жива. Ако се у обзир узме старосна група деце до пет година, процењује се да је у поменутим државама због конфликата живот изгубило најмање њих 870.000 деце", поручује организација "Саве тхе Цхилдренн".

Земље у којима су конфликти имали највеће последице по децу су Авганистан, Јемен, Јужни Судан, Централноафричка Република, Демократска Република Конго, Сирија, Ирак, Мали, Нигерија и Сомалија.

У тој организацији наводе да је у истом, петогодишњем периоду, у истим државама у конфликтима живот изгубило око 175.000 бораца.

Организација је у извештај укључила више од 20 препорука за владе и друге утицајне организације којима је циљ да обезбеде да су деца заштићена у рату или конфликту.

Међу препорукама су потписивање Декларације о безбедним школама, успостављање минималне границе од 18 година за војно регрутовање, избегавање употребе експлозивног оружја у насељеним подручјима, као и већа контрола трговине оружјем.

О уједињењу Белорусије и Русие прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Децу ти нећу опростити

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА