Најновије

Курди нагло зауставили продор ка последњем упоришту ИД на Еуфрату: Битка је одједном стала, ево разлога (ФОТО/ВИДЕО)

Битка за преузимање последњег "џепа територије" од такозване Исламске државе у Сирији одложена је, пошто је више хиљада цивила заробљено на том месту. Како наводи Би-Би-Си, курдске снаге, које подржавају САД, прошле недеље су покренуле напад на град Багхуз, на сиријској страни границе са Ираком.

Курди (Фото: Јутјуб)

Амерички председник Доналд Трамп у петак је рекао да ће пораз Исламске државе бити објављен у наредна 24 сата, али су курдски борци рекли да ће та вест бити објављена "у наредних неколико дана" пошто цивили и даље беже. 

Џија Фират, који предводи битку за Багхуз за Сиријске демократске снаге, каже да су припадници Исламске државе заробљени у области на 700 квадратних метара у граду. 

- Хиљаде цивила и даље је заробљено тамо као људски штитови – рекао је Фират. 

Сиријска опсерваторија за људска права, чије је седиште у Великој Британији, јавила је да се 440 бораца Исламске државе предало у протеклих неколико дана, али СДФ верују да је још неколико стотина заробљено у Багхузу. 

Опсерваторија додаје да су у току напори да се пронађу борци Исламске државе, који се крију у тунелима ископаним око Багхуза.

Ердоган најављује: Турска војска креће у војну операцију на Идлиб заједно са руским и иранским снагама. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Цивили покушавају да се пробију кроз линије ИД и да се домогну безбедног подручја под контролом СДФ-а или САА. Џихадисти их користе као живи зид и сада је ситуација за цивиле гора него икада пре у последњем џепу Исламске државе на источној обали Еуфрата.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА