Најновије

СРБИЈА ОДБИЈА ТРАМПОВ ЗАХТЕВ: Било би поштеније да кажу да нису за дијалог

Београд неће прихватити перфидни предлог Америке да призна лажну државу Косово, нити скандалозне захтеве лидера косовских Албанаца.

Трамп (Фото: Јутјуб)

Београд неће прихватити перфидни предлог Америке да призна Косово, који је лицемерно, у својој честитки председнику Александру Вучићу за Дан државности, испоставио његов колега из САД Доналд Трамп. Како преносе извори "Новости", овај позив из Беле куће, као и скандалозну платформу која је усвојена у Приштини, наша страна види као синхронизовану акцију како би се Србија практично довела на танак лед - да до краја године призна лажну државу а да јој се заузврат понуди убрзани пут у ЕУ и отворена опција придружења НАТО.

Да су наша надања о некаквој промени става САД само пусти снови, наговестило је и недавно писмо америчких званичника Приштини у коме се употребљава иста формулација као из Трампове "честитке". Обе ове пошиљке ослањају се на закулисна очекивања да Београд буде пресрећан ако Рамуш Харадинај укине таксе, што би нам се представило као велики уступак, а да ми затим пристанемо на разраду обавезујућег правног споразума о међусобном признавању. Наравно, притом би се заборавило да Албанци већ више од пет година нису испунили нити једну обавезу из Бриселског споразума, а једна од кључних је формирање Заједнице српских општина.

Истовремено са објављивањем листе жеља албанских лидера на КиМ, у Београд је написмено стигла и жеља првог човека Америке. Уз честитке за Дан државности, Доналд Трамп није изоставио прилику да српском председнику пренесе како то у Вашингтону виде договор Београда и Приштине:

- Иако је на странама да постигну договор који обе могу да подрже, сматрамо да би узајамно признавање требало да буде централни елемент трајне нормализације односа. Такав историјски договор, са узајамним признавањем у својој суштини, изградио би пут за циљеве евроинтеграције Србије и економски раст.

Јасно је да су се, после усвајања приштинске платформе за наставак дијалога са Београдом, бриселски преговори о нормализацији односа, што се српске стране тиче, нашли даље од мртве тачке на коју су их "одгурнуле" таксе уведене на српску робу пре три месеца.

Документ усвојен у Приштини у ствари је платформа против дијалога - став је српског државног врха, који је председник Александар Вучић пренео и европској посредници у дијалогу Федерики Могерини у телефонском разговору. Вучић је Могеринијевој поновио став да дијалог може бити настављен само уколико Приштина укине таксе на српску робу.

- Било би поштеније да кажу да нису за дијалог уопште, јер оно што су написали не оставља простора за компромис - пренео је председник високој представници ЕУ.

Поводом "црвених линија" Приштине, које подразумевају признавање једнострано проглашене косовске независности, укидање Резолуције 1244 и оснивање суда за злочине које су на КиМ наводно починили Срби, министар спољних послова Ивица Дачић, за "Новости", каже:

- Усвајањем платформе албанска страна је до краја оголила своју политику, којој је циљ да се понизи Србија и да од наставка дијалога не буде ништа. Они који су на бестијалне начине убијали Србе, њима нелојалне Албанце и Роме, и који су већ две деценије изван домашаја судова и правде, сада би да оснивају нове трибунале за наше војнике и полицајце, да нам обрачунавају ратну одштету, и као круну свега тога траже нам да признамо лажну државу.

Дачић наглашава да под тим условима не само да нема наставка дијалога, већ да треба озбиљно размислити да ли уопште да останемо привржени садашњем формату, у коме је једној страни дозвољено да некажњено крши све досадашње споразуме.

- А нама се магловито као велики уступак нуди наводно повлачење таксе. У тој фарси нећемо учествовати, а платформу могу да окаче мачку о реп - наглашава Дачић.

И министар одбране Александар Вулин, коментаришући платформу, закључује да су Албанци у страху од наставка дијалога.

- Навикли су да од Србије добију све а да не дају ништа. Све теже се носе са Александром Вучићем, који понижавање Србије не дозвољава. Независност је све даља, а суд за ратне злочине све ближе. Тзв. платформом покушавају да дијалог учине немогућим, али да за то окриве Србију. То је исти сценарио који су применили и у Рамбујеу - рекао је Вулин.

Колико је самопроглашено Косово далеко од Унеска, погледајте ОВДЕ.

Ивор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин: Косово је Србија

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА