Најновије

ШРЕДЕР: Србији је место у ЕУ, Приштина што пре да укине таксе!

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер изјавио је да је реално да Србија 2025. године уђе у Европску унију, и додао да ће Приштина кад-тад морати да укине таксе на робу из централне Србије, што је и предуслов да се две стране врате за преговарачки сто. 

Герхард Шредер (Фото: Јутјуб)

"Апсолутно мислим да је увођење поменутих казнених тарифа лоша ствар. Мислим да ће оне бити укинуте и то није моје лично мишљење, него мишљење и Европске уније и осталих земаља да ће то морати кад тад да се учини", рекао је Шредер. 

Шредер, који је у посети Србији, током које ће се састати са српским председником Александром Вучићем са којим ће разговарати о економским и политичким приликама у Србији, рекао је и да не може да се изјашњава о временским оквирима када би споразум Београда и Приштине могао да буде постигнут.

Како је рекао, дијалог је "иначе кренуо добрим током", међутим, то је онда прекинуто увођењем такси и "надам се да ће када оне буду укинуте моћи да се постигне одређени споразум чије смо назнаке већ чули на почетку преговора". 

Говорећи о европским интеграцијама Србије, Шредер је рекао да је "прилично реално" очекивати приступање пре 2025. године будући да су бројна преговарачка поглавља отворена у међувремену и да је постигнут одређени напредак у преговорима. 

"Али исто тако треба рећи да постоје одређене тешкоће које још нису превазиђене. Но имајући у виду да је и сам председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изнео тај датум, годину 2025, мислим да је онда прилично реално очекивати да Србија до тада постане пуноправна чланица ЕУ. Предуслов је да Србија учини све са своје стране да до тога дође", рекао је Шредер за Блиц. 

Упитан да прокоментарише економске прилике у Србији Шредер је рекао да оптимистички гледа на будућност Србије и да је имао прилику да разговара са немачким предузећима која послују у Србији и која су веома задовољна.

"Добро се осећају у Србији, запошљавају добре раднике, затичу кадрове који су веома квалификовани. У међувремену су дошли и до граница својих капацитета и већ морају да их шире", рекао је Шредер. 

Он је додао и да треба истаћи и добру оцену ММФ-а који је оценио да су инвестициони услови јако добри, а екониомски оквири унапређени.

Шредер је казао и да као први економски изазов види конкурентност, која је, по њему, болан процес због кога је потребно стално прилагођавање, док као други изазов види дигитализацију индустрије која ће довести и до великих промена у запошљавању и броју запослених и незапослених. 

"Зашто? Јер ће бити потребне преквалификације за нови начин рада. Међутим ви сте ту јако добри. Имате веома добру квалификовану радну снагу, имате одличне академије и факултете и видим да ће Србија веома добро да прође", рекао је Шредер.

Упитан шта мисли о односу Србије према Русији Шредер је казао да разуме да постоји традиционално пријатељство Русије и Србије, али и да је "апсолутно против санкција" уведених Русији, као и да не би требало стављати Србију пред дилему - или да постане чланица ЕУ или да остане пријатељ Русији.

"Мислим да је и једно и друго могуће. Санкције Русији треба укинути, постепено или одмах, али што пре. Између осталог и сама Немачка и немачки народ, као и српски, жели да буде члан ЕУ и да остане пријатељ са Русијом", рекао је бивши немачки канцелар. 

Одговарајући на питање шта мисли о протестима опозиције у Србији он је казао да не може да оцени унутрашњу ситуацију у Србији, али да грађани имају демократска права, међу којима је и оно да протестују. 

Како је рекао, он не може да оцени да ли се те демонстрације одвијају имајући у виду неки политички концепт или не, због чега то раде, али да грађани имају право да искажу своје мишљење.

Прочитајте ОВДЕ какву то базу НАТО прави на Балкану.

Извор: Курир/Тањуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли ће ове године, до краја мандата актуелне Европске комисије, бити постигнут компромисни споразум Београда и Приштине као што се залаже Јоханес Хан, европски комесар за проширење.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА