Најновије

БРАТСТВО ПО ОРУЖЈУ: Докле је све стигла руска пушка, а у овој земљи уговарају посао вредан чак 11 милијарди долара

Године 2006, у фабрици оружја у Ижевску, Михаил Калашњиков, изумитељ јуришне пушке АК-47, лично је демонстрирао тадашњем председнику Венецуеле Угу Чавезу предности чувеног оружја.

Калашњиков (Фото: Јутјуб)

Тада је потписан уговор о купопродаји 100.000 "калашњикова" - био је то један од првих великих уговора о испоруци оружја између две земље. Тада је договорена и изградња фабрике "калашњикова" у Венецуели.

Протагонисти тадашњег састанка у међувремену су умрли, али братство по оружју између Русије и Венецуеле и даље траје, а ове године ће бити подигнуто на нови ниво, пише аустријски "Стандард".

- Још нисмо завршили изградњу фабрике "калашњикова", али мислимо да ћемо је завршити до краја године - изјавио је Сергеј Чермезов, директор руског државног холдинга "Ростек", већинског власника концерна "Калашњиков".

Фабрика ће производити 25.000 "калашњикова" годишње, а фабрика муниције одговарајућу муницију калибра 7,62 милиметра.

У плану је и изградња Центра за одржавање хеликоптера и обуку пилота. Укупан обим партнерства у области оружја између Венецуеле и Русије процењује се на 11 милијарди долара, преноси "Стандард".

Притом Венецуела није једини партнер преко кога "Калашњиков" намерава да се прошири на друга тржишта. У понедељак је у Москви потписан уговор о изградњи фабрике оружја марке "Калашњиков" у Индији, која треба да буде завршена још ове године. Индија је одавно веран купац руске индустрије оружја, али "Калашњиков" је нашао и нове интересенте.

Саудијска Арабија је деценијама куповала оружје са Запада, али после убиства новинара Џамала Кашогија, иза којег вероватно стоји престолонаследник Мухамед бин Салман, неколико земаља обуставило је испоруке, а Русија је спремна да ускочи на њихово место.

Чермезов тврди да би уговор о оснивању заједничког предузећа могао бити потписан у року од неколико недеља. Чермезов је изјавио да су Блиски исток и Северна Африка такође "занимљив регион" и похвалио се да "никада не поставља политичке услове за продају оружја".

Шта све може свемирски суперловац МиГ-41, најбржи војни авион на свету погледајте ОВДЕ.

Извор: derstandard.at/ Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА