Најновије

(ХИТ ВИДЕО) УВРНУТО ИЛИ?! ЛУМПЕРАЈКА НА САХРАНИ У СОМБОРУ! Вриска, цика и ђускање по ковчегу...

Обичаји који се поштују на сахранама варирају од поднебља до поднебља, али онај који је забележен у Сомбору, може се уврстити у један од необичнијих. Наиме, на Фејсбуку је објављен снимак са сахране извесне Кате, која је пре неколико дана на вечни починак испраћена уз трубаче, веселе песме, игру и трупање око сандука и на њему.

Ромска сахрана у Сомбору (Фото: Фејсбук/Trajo Romano Muzika & Video)

Реакције на овај видео биле су подељене, а у коментарима се огласио и оркестар који је тог дана био ангажован овако специфичним поводом.

- Позвали су нас и ми смо дошли, код мађарских Рома је то обичај. Ми смо отишли, одрадили посао и то је било то.

Ипак, било је оних који су се згражавали над овим сценама, сматрајући да је одвратно, болесно и морбидно да неко игра и весели се поред мртваца.

- Срам вас било, са мртвима нема шале, нек' почива у миру. Жеље се испуњавају вољеним особама док су живе а никако кад умру. Поготово да скачу по сандуку те жентураче, немају осећај стида, ово је невиђено - згрозио се неко над снимком.

Неки су сматрали да, без обзира на последњу жељу покојнице, не треба врцкати и попети се скоро на сандук. Чак ако је неко волео музику или био музичар. Онда се огласила рођака Катина, објашњавајући да је она волела музику, те да је ово била њена жеља.

- Никад те нећемо заборавити. Није она из Баната, она је живела у Новом Саду, али је породица из Сомбора. Сви би требало овако да се испрате. Не лупетајте више.

- То је моја кума која ме је крстила. Почивај у миру, кумо, ти си била једна весела особа и знам да ти је ово била жеља, увек си нам о томе причала. Збогом кумо.

Како се повела полемика око тога да ли је ово ромски обичај или само спровођење воље покојнице, корисници Фејсбука су се на овој објави осврнули и на проблем са национализмом, истичући да није важно ко је које нације, ако је то нечија жеља.

- Мислим да нема то никакве везе са нацијом, да ли је Циганин или Србин, вероватно је покојнику била последња жеља да га испрате са музиком, а жељу или аманет може свако да остави и Циганин и Србин, не би требало да се вређамо по националности - написала је једна корисница. 

Други су коментарисали да се онај ко је умро највероватније "решио белаја, боли, и туге", те да се, како се наводи у коментару "треба веселити", јер он наставља своје путовање.

- Ми Роми верујемо да душа путује након смрти. Ово је само опроштај - стоји у једном од коментара.

Други су били шаљиви, па су написали да би било добро да и њега тако испрате на вечни починак.

- Кад ја умрем овако да ме испратите! Журка, музика! Само немојте на сандук да седате, можда ме понесе атмосфера па устанем - нашалила се једна девојка ову објаву.

Погледајте ОВДЕ шокантну тучу жена у таксију у Београду.

Извор: Телеграф, Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Весела сахрана у Сомбору неке је згрозила, док други у томе не виде ништа лоше

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА