Најновије

ВАРТОЛОМЕЈ СЕ ИЗЈАСНИО О СПЦ: Да ли ће се мењати границе српске цркве?

Васељенска патријаршија не намерава да измени Устав Српске православне цркве, нити њене границе, уколико то не прати споразум и сарадња, рекао је васељенски патријарх Вартоломеј.

Патријарх Вартоломеј (Фото: РИА Новости)

Коментаришући питање јурисдикције СПЦ која се протеже и на Црну Гору и Северну Македонију и поређења са давањем аутокефалности украјинског цркви, патријарх Вартоломеј је истакао да има доста дезинформација у вези са тим питањем.

Патријарх Вартоломеј је за "Политику" рекао да неки врло вешто поистовјећују случај цркве у Украјини са Северном Македонијом и Црном Гором, како би окренули СПЦ против Васељенске патријаршије.

- Многе српске владике су уздржане у погледу Украјине из страха да ће оно што се тамо десило бити поновљено у Црној Гори и Охриду. Али, уверавам вас да ствари не стоје тако. СПЦ има конкретне географске границе - истакао је патријарх Вартоломеј, наводећи да СПЦ има одобрење Васељенске патријаршије за јурисдикцију над својим територијама.

Патријарх Кирил тврди да Васељенска патријаршија никада није прекорачила границе других цркава, осим ако постоји захтев и већа црквена потреба.

Васељенски патријарх истиче да су православни Срби сопственом крвљу и вером саградили манастире на Косову и Метохији и да је уништење тих храмова скрнављење цивилизације целог човечанства.

Наводећи са су Васељенска патријаршија и он лично против уништавања верских објеката било које религије и да је то неприхватљиво, патријарх Вартоломеј је рекао да је Унеско уврстио на листу светске баштине неколико српских манастира на Космету - Грачаницу, Дечане, које је и сам посетио.

- Камо среће да имамо могућности да материјално помогнемо обнову тих светиња, али свакако учестувјемо у дубоком незадовољству и негодовању наше браће Срба - рекао је патријарх Вартоломеј, који је похвалио побожност Срба.

Патријарх васељенски најавио је да ће доћи у Београд на јесен на позив Његове светости патријарха српског Иринеја, поводом прославе 800 година од хиротоније Светог Саве.

На чему је основана политика сарајевског врха власти, погледајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вартоломеј, Украјина и аутокефалија

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА