Најновије

ВЕЛИКА ОПАСНОСТ ЗА СРБИЈУ: Афичка куга у комшилуку, вирус коси животиње! А најгоре од свега...

Појава афричке куге свиња у Бугарској, Мађарској и Румунији представља непосредну претњу за земље Балкана, које никада нису биле изложене тој болести. На опрезност позивају из Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).

Дивља свиња (Фото: Јутјуб)

- Балкан никада није био изложен афричкој свињској куги, што значи да владе, фармери и ловци имају мало информација и техничког знања о тој болести - каже Данијела Манђоне из ФАО. 

Та болест се последњих година постепено проширила, због чега је неопходно смањење ризика од упада дивљих свиња, али и боље припреме за брзо откривање и контролу афричке свињске куге у балканским земљама, наводи ФАО, која је данас у Београду затворила своју четвородневну радионицу. 

- Вирус се може брзо ширити због релативно густе популације дивљих свиња. Већа свест, побољшана биолошка сигурност и спремност су од кључног значаја за спречавање уласка ове болести у регион и минимизирање њених негативних утицаја на живот у руралним подручјима, ланац вредности свиња и трговину - изјавио је Данијел Белтран-Алкрудо из ФАО. 

У том циљу, ФАО је покренуо ванредни пројекат под називом "Хитна припрема земаља Балкана за афричку кугу свиња", с циљем дефинисања стратегије превенције и контроле у региону, наводи се у саопстењу те организације. 

Афричка куга свиња је вирусна хеморагијска болест која убија и до 100 посто заражених животиња, како домаћих, тако и дивљих свиња. Не представља никакав ризик за људско здравље, али има потенцијал да уништи живот у руралним подручјима и угрози безбедност хране и трговину у погођеним регионима. 

Радионица је окупила међународне стручњаке, као и више од 25 учесника из Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Србије, Хрватске, Мађарске и Румуније. Учесници су представници ветеринарских и шумарских агенција, као и ловачких удружења и невладиних организација које раде у сектору узгоја свиња. За болест попут афричке куге свиња, координација међу свим овим институцијама је, сматрају у ФАО, од кључног значаја. На радионици су били присутни и представници Европске агенције за безбедност хране и Светске организације за здравље животиња.

Уврнуто или?! Лумперајка на сахрани у Сомбору. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Прича о ловцу који је припитомио дивљу свињу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА