Најновије

ЗАПАЊУЈУЋЕ ОТКРИЋЕ У СВЕМИРУ: Научници упозоравају: Нешто је чудно са Нептуновим сателитом!

Научници су открили још један сателит који кружи око Нептуна - зове се Хипокамп и најмањи је од свих Нептунових сателита, преноси Индепендант. Ново откриће се понаша веома чудно. Иако је био на видљивом месту, техничке способности астронома нису биле довољне да би га уочиле. 

Свемирска ракета (Фото: РИА Новости)

Када је летелица Војагер 2 прошла поред Нептуна 1989. године, приметила је шест малих унутрашњих сателита који круже око планете. Сви су били веома мали и много млађи од Нептуна, претпоставља се да су формирани мало после највећег– Тритона. Али нова истраживања показују да је у близини планете плутао још један, незапажен и мали сателит. Са новим открићем, укупан број сателита око Нептуна је 14 и то баца ново светло на ову огромну планету. 

Сићушни сателит добио је име по морском створењу из грчке митологије. Најмањи је од свих Нептунових сателита – око 34 километара. Кружи близу Протеуса – највећег и најудаљенијег Нептуновог сателита. Астрономи претпостављају да је Хипокамп настао од делова тог већег сателита који су се разлетели када га је погодила велика комета. 

Они не искључују и могућност да је Хипокамп формиран тамо где је сада и да нема везе са Протеусом. Али његова мала величина и чудна локација сугеришу да је настала у судару. 

- Протеус има необично велики кратер који се зове Пхарос – он представља знак да је Месец једва успео да побегне од уништења - пише астроном Ен Ј. Вербискер у чланку поводом открића у орбити око Нептуна. 

Аутори чланка кажу да је један од тих раштрканих делова, могао је да постане нови сателит.

Погледајте ОВДЕ како је Путинов “Циркон” уздрмао планету.

Извор: B92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Анимација Нептуновог сателита Хипокампа

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА