Најновије

ДА ЛИ НАМ СТИЖЕ БУРНО БАЛКАНСКО ПРОЛЕЋЕ?! Протести у Србији, Тирани, Подгорици и Бањалуци, све истовремено! Шта нам се спрема?

До арапског, свако пролеће имало је позитиван предзнак. Најпознатије у Србији било је Београдско – музички фестивал. Данас, месец дана пре календарског дочека, помиње се ново – Балканско пролеће. Протести "1 од 5 милиона" широм Србије организују се већ једанаест недеља, а у Бањалуци једанаест месеци грађани траже "Правду за Давида". Опозиција у Тирани захтева смену власти и оставку премијера Едија Раме, док грађани Подгорице траже промене у правосуђу и на врху власти. Свима је заједничко да су то антивладини протести, мада они нису свуда опозициони.

Протестна шетња у Београду (Фото: Јутјуб)

У Црној Гори, конкретно, организатори протеста “97.000-одупри се” у Подгорици подвлаче да ниједан опозициони вођа није у њиховом тиму. Они су од почетка фебруара два пута шетали Подгорицом, захтевајући одлазак комплетне владајуће структуре и изградњу слободног, грађанског друштва. У разговору за Би-Би-Си на српском Денис Мекић из покрета “97.000-одупри се” истиче да сви могу да дођу као грађани, али да би у постојећој друштвеној и политичкој атмосфери страначки интереси били “најблаже речено неукусни”.

Афера “коверта”

Повод за њихово прво окупљање, каже, била је афера “Коверта”. Она се односи на снимак генералног секретара председништва Црне Горе Славољуба Стијеповића како преузима коверту с новцем од власника “Атлас групе” Душка Кнежевића. Како Мекић додаје, наводно, паре су намењене биле куповини гласова на изборима, а све по налогу садашњег председника Црне Горе Мила Ђукановића. Аутентичност снимка нико од актера није оспорио.

Специјални тужилац Црне Горе Миливоје Катнић саопштио је у медијима да Специјално тужилаштво води поступак против Кнежевића за кривична дела прање новца и стварање криминалне организације, као и против Стијеповића, ког терете да је помагао у прању новца.

- У тој коверти је било 97.500 евра, а сматрамо да је тачно толико и разлога, за 30 година владавине Демократске партије социјалиста, да грађани Црне Горе коначно дигну глас и уједине се против корумпиране власти - напомиње Мекић.

Захтеви који су изречени на другом окупљању су оставке директора Агенције за спречавање корупције, Специјалног и Врховног државног тужиоца, премијера и председника Црне Горе. Према њиховим проценама, окупило се досад највише људи, када је реч о протестима које не предводе партије.

- Било је десетак хиљада људи, али уместо лицитирања бројкама, волимо да кажемо да нас је било тачно 9.700 те да је вредност оне коверте девалвирала на само 10 евра.

Јована Јањушевић из Подгорице за Би-Би-Си на српском каже да се коначно створила “критична маса која рађа наду у промене”.

- За своје 34 године не памтим другу партију на власти. Сада протесте организују прави људи и верујем да ће успети, иако власт покушава да их оцрни и девалвира.

Јањушевић напомиње да је “владавина права у Црној Гори спорна и Европској комисији и Бриселу, то није само субјективна оцена шачице грађана.”

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је, гостујући у емисији “Укрштене речи” на ТВ Прва, оценио да афера у вези са власником “Атлас групе” има два циља, први је да се “одбегли тајкун заштити од евидентне кривичне одговорности”.

Други и важнији циљ је, тврди Ђукановић, покушај да се афера стави у функцију узнемирења јавности и изазивања уличних протеста, односно смене власти на улици.

Он нема намеру да поднесе оставку, “не зато што је властољубив, већ да се ради о континуитету борбе за вредности, а да је оно што се дешава – удар на тековине”.

Он није негирао да је Кнежевић био један од донатора владајуће партије, али је демантовао да се председник Атлас групе претходно с њим о томе консултовао.

Трговина дрогом и Рамина ароганција

Исту поруку за демонстранте и опозицију има и албански премијер Еди Рама. Хиљаде демонстраната присталица албанске опозиције опколиле су у четвртак зграду Парламента у Тирани тражећи оставку владе. Протест је почео паљењем свећа и полагањем цвећа исред зграде парламента, а порука овог перформанса била је да је парламент мртав. Касније је дошло и до насиља, односно бацања експлозивних направа на полицијски кордон. Опозициони посланици предвођени Демократском партијом десног центра Љулзима Баше претходно су потписали писма оставке из парламента и траже превремене изборе. Грађанка Тиране Резарта Каушај каже за Би-Би-Си на српском да се нада да ће протести опозиције “размрдати цео систем”.

- Подржала сам их, због свих скандала који су се дешавали протеклих година – корупција, злоупотребе положаја, али и умешаности високих функционера у трговину дрогом и организовани криминал - каже Каушај.

Иако је било неких помака, Европска комисија годинама уназад у извештајима од Албаније тражи да начини озбиљне кораке у борби против корупције и организованог криминала. Каушај посебно смета ароганција премијера Раме и његових присталица, који игноришу захтеве грађана, или још горе, исмевају оне који од Владе очекују да буде одговорна према грађанима.

- Протести претходних дана били најрадикалнији, од пада комунизма у Албанији - напомиње новинар из Тиране Мухамед Велиу за Би-Би-Си на српском.

- Кључни циљ опозиције је да покуша да спречи одржавање избора, јер сматрају да они неће бити фер и слободни.

Предлажу, како каже, формирање прелазне владе, коју би могао да води неко из Социјалистичке партије Едија Раме, само да он оде. Рама то одбија, оцењујући да је опозиционо напуштање парламента “лоша вест за албанску демократију”,

- То може бити фатално за отварање преговора ове године, као и видео записи насилних протеста из прошле суботе које циркулишу по свету – преносе медији.

Једини начин сарадње са опозицијом за њега је разговор, а не да се размишља о превременим изборима и прелазној влади.

Људима мука од неправде

Од промена у владајућој гарнитури на протестима, одустало се после избора у Босни и Херцеговини, оцењује новинар из Бањалуке Срђан Пухало. Он за Би-Би-Си на српском подсећа да су протести “Правда за Давида”, који трају већ 330 дана, почели као грађански, били политички обојени пред изборе у БиХ и сада поново постали грађански.

- У време кампање добили су подршку опозиције, што није нужно лоше. Испоставило се, међутим, да протести нису имали ефекат који је опозиција хтела, па је и њихова заинтересованост спласла.

Протести се сада своде на двеста-триста људи, додаје, који дођу на плато испред цркве Христа Спаситеља, јер је на Тргу Крајине забрањено окупљање.

- Од краја децембра и прекидања фамозног концерта Хариса Џиновића полиција хапси протестанте, саслушава, а то поткрепљује неким законима. Власти се на тај начин обрачунавају са неистомишљеницима, јер су довољно јаки и све контролишу. А опозиција је потпуно разбијена - напомиње Пухало.

Чланови групе “Слободни грађани Бања Луке” од 9. фебруара готовон свако вече покушавају да прошетају градом, одређеном рутом, јер сматрају да су забране неосноване. У томе их је досад спречавала полиција, која константно позива присутне да се разиђу уколико не желе бити приведени, преноси портал “klix. ba”.

Према речима Срђана Пухала, не може се говорити о Балканском пролећу, јер нема ни идеолошке ни организационе копче са осталим протестима у региону.

- Захтеви су потпуно другачији у Србији, Подгорици и Тирани. Јесте то увек против власти, али само зато што је свуда људима мука од неправде.

Захтеви грађана као лик у огледалу

Александар Попов из Центра за регионализам истиче да су протести у региону као “лик у огледалу”.

- Заједнички именитељи су ауторитарни режими, корупција, недостатак владавина права и гушење слободе медија. У свакој држави региона видите и исти однос властодржаца, којима то не одговара.

Како Попов истиче, властима је увек боље да грађани ћуте, јер има “великих и важних тема, које су им важније од наших малих прича и живота.” Он, ипак, то не би назвао “балканским пролећем”.

- Арапско пролеће није било пролеће, већ сумрак. Недајбоже, да Балкан личи на то. Од тога смо добили милионе убијених и расељених, Исламску државу, мигрантску руту. А све то индуковано из иностранства, како би се дошло до арапске нафте.

Према његовом мишљењу, боље је угледати се на европске “плишане револуције” и ненасилне смене власти. Међутим, у њима је увек постојао неки политички контрапункт.

- Када је реч о Србији, не памтим ни да је 90-тих било демонстрација у толико градова. Добило је маха, власт јесте пољуљана, али питање је шта ће после бити - каже Попов.

- Све и да Вучића смене, не постоји јасна алтернатива. У опозицији је читава папазјанија од љотићеваца до левице, од Ђиласа до Стаматовића. Пре ће клијентелистичка странка СНС, попут мале баре с пуно крокодила, саму себе урушити.

Ерик Горди: Протести имају исте узроке, али неће ништа променити

Професор политичке социологије на Универзитетском колеџу у Лондону Ерик Горди каже да свака држава има своје специфичности, али да им универзални узрок лежи у томе што се “грађани осећају изоловано од владајућих режима, који су све више аутократски”.

- Делује да власти раде у сопственом, а не у интересу грађана. Ипак, сумња да ће протести ишта променити.

- Протести су углавном успешни у исказивању беса и фрустрације народа, али опозиционе странке које су идентичне владајућим, чак и у случају да дођу на њихова места, неће променити узрок грађанског незадовољства - закључује Горди.

Србија ће добити нове хеликоптере Ми-35М са најјачим пакетом опреме. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Данас, BBC News na srpskom

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Један од протеста у Београду

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА