Најновије

ЈАВНОСТ УЗНЕМИРЕНА: Креће ли се опасна "војска" ка срцу Балкана?!

Изјава министра безбедности у Савету министара БиХ Драгана Мектића да су међу мигрантима који су доспели у БиХ откривена шесторица која се повезују са терористичким организацијама, узнемирила је јавност.

Мигранти у Сарајеву (Фото: Јутјуб)

Терористи су илегално ушли у БиХ, тренутно су изоловани, а највјероватније долазе из Авганистана. Мектић страхује да ће многи од 70 хиљада миграната који се тренутно налазе у Грчкој, а крећу се према земљама Европске уније, одабрати руту преко западног Балкана.

Стручњаци за безбзедност из БиХ упозоравају да међу мигрантима који су већ у БиХ има још терориста.

Декан бањалучког Факултета безбедности Предраг Ћеранић сматра да је стање много горе него што се може закључити из Мектићеве изјаве, у којој се говори о шест припадника терористичке групе Ал Каида који су идентификовани. Питање је шта се дешава са читавим јединицама Исламске државе и Ал Каиде, који су поражени на Блиском истоку, јер они се тренутно самостално дислоцирају, упозорава Ћеранић.

- Они иду у Албанију, из Албаније на Косово, а са Косова даље. Мислим да ми нисмо свјесни да су у свим тим мигрантским таласима један добар дио бивши војници. Како ће се понашати убудуће, да ли ће се окренути неком другом, мирнодопском начину живота, или ће у неком моменту, на дати сигнал реаговати и покренути своју борбу на другим локацијама, не знамо. Можемо само да стријепимо и надамо се да ће службе безбједности својски радити свој посао - каже Ћеранић.

На питање колико на Балкану можемо да се ослонимо на међународни полицијски апарат за лоцирање и хапшење тих људи, Ћеранић одговара да се не треба заносити мишљу да ће међународне полицијске организације решити ово питање, иако се терористи који пристижу у таласима миграната пробијају и до земаља на крајњем западу Европе. Да западне силе заиста имају намеру да униште Исламску државу, зар би им дозволили да се овако лако пребацују у Албанију, тамо наставе обуку и иду даље преко Косова и Црне Горе, каже он.

- Више нико не би требало да има заблуде о томе како је на пустињском песку настала једна квазидржава, у ствари велика терористичка обавештајна организација, која је толико проблема задала једној сувереној држави као што је Сирија. Све до момента док се Руси нису директно укључили и сукобили, они су били претећа опасност да заузму и Дамаск. Без утицаја геополитичких интереса одређених земаља и нафтних компанија, ништа се не би догодило. Не би ни настала та тзв. Исламска држава да није било тог економског интереса - оценио је Ћеранић.

Говорећи о недовољној пажњи која је посвећена овој теми, истакао је да многи очигледно нису свесни чињенице да Балкан, у геополитичком смислу уопште није далеко од Блиског истока.

- Амерички геостарези као целину гледају Балкан, север Африке и Блиски исток. Кад пратите шта се све дешава, на помало заборављеном ратишту у Сирији, схватите да немамо пуно разлога да будемо безбрижни - упозорава Ћеранић.

Он, ипак, верује да ће надлежне службе, пре свега полиција, урадити оно што грађани од ње очекују, да неће дозволити да се догоде терористички напади.

- Ми у Републици Српској још од постанка државе живимо с тим да смо на једном прилично неуралгичном подручју, да нас једноставно више ништа не може изненадити. Полиција Српске је обучена и опремљена да реагује у свакој ванредној ситуацији. С тим треба живети и не дозволити изненађење. Не треба ни паничити - поручује Ћеранић.

Суочене са великим безбедносним проблемом, власти БиХ забрињава и дневни прилив миграната из Турске у Грчку. Границу свакога дана пређе око три стотине људи, а многи од њих завршиће на Балкану са лажним идентитетом.

Поједини експерти за безбедност тврде да је током уласка миграната у БиХ прекршен Закон о странцима који регулише када и под којим условима и са којим документима они могу ући у земљу. Неки наводе да је недопустиво да се у БиХ уђе са неколико мобилних телефона и платних картица, али без пасоша матичне земље.

Зашто Аустрија шаље затворенике у Србију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА