Најновије

У САРАЈЕВУ ОТКРИВАЈУ: Ево колико је пунолетних из БиХ отишло у Сирију и Ирак и колико се деце родило

На ратишта у Сирију и Ирак из БиХ је отишло око 240 пунолетних лица од којих је око 180 мушкараца и 60 жена које су са собом повеле и око осамдесеторо дјеце, наводи професор Факултета политичких наука у Сарајеву Владо Азиновић.

Повратак из Сирије у БиХ (Фото: Јутјуб)

Азиновић, који је и експерт за тероризам, наводи да је још исто толико деце, чији су један или оба родитеља држављани БиХ, рођено у протеклих шест година у Сирији и Ираку.

- Крајем прошле године процењивало се да је још 100 пунолетних држављана БиХ остало на том подручју, по педесетак мушкараца и жена. Верује се да је око трећине ових лица у Исламској држави, а да су остали у бившем Ал-Нусра фронту. Нешто више од 50 лица се вратило у БиХ, а близу 90 их је погинуло или умрло - истиче Азиновић.

Позивајући се на процене релевантних служби, Азиновић наводи да је са западног Балкана на ратишта у Сирији и Ираку од 2012. до 2016. године отишло више од хиљаду лица, међу којима је било и деце.

Коментаришући позив председника САД Доналда Трампа земљама у Европи да преузму своје држављане из редова терориста ИД, Азиновић каже да се у јавности говори да би у БиХ требало да буде враћено 10 лица.

- Ако буду враћени, нема сумње да их чека истрага, могуће подизање оптужнице, суђење и, вероватно, затвор - рекао је Азиновић за федералну штампу.

Према његовим речима, већ месецима три жене из БиХ и њихово деветоро деце бораве у једном од курдских логора на северу Ирака у веома тешким условима.

- Покушаји њихових најближих у БиХ да им у договору са овдашњим властима буде омогућен повратак до сада су били неуспешни - наводи Азиновић.

Како је Гваидо побегао у Колумбију, погледајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Повратак из Сирије у БиХ

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА