Најновије

Ако волите свог пса, морате знати да му ових 11 ствари могу скратити живот!

Као поносни власници паса углавном сви мислимо да нашим љубимцима пружамо здрав и срећан живот. Дајемо им храну, склониште, мазимо их, играмо се кад имамо времена и то је то.

Пас (Фото: Јутјуб)

Да, ово јесу неке претпоставке да ће наш љубимац доживети очекивану животну доб у срећи и радости. Али то није све. Размислите мало на други начин. Да ли и шта радимо да би им свесно или несвесно скратили живот? Портал “petface. net” наводи неколико примера.

Дајемо псу да једе колико жели

Подаци из различитих истраживања говоре да је 53 одсто паса претерано гојазно! Многа истраживања говоре да чак 95 одсто власника уопште не препознаје прекомерну тежину код својих љубимаца. Људи не схватају да пси не обрађују храну као ми људи. Тридесетак грама чедар сира за пса је по калоријама исто што и један и по хамбургер или 3 чоколадице за људе! Већина власника се не придржава прописаних количина хране за псе (по правилу дају већу количину), па и то доводи до гојазности. Претерана тежина утиче на квалитет живота, а неретко и на животни век. Бројни су здравствени проблеми који настају као последица прекомерне тежине.

Занемарујемо денталну хигијену

Обољења зуба и десни су веома честа код паса. Нека америчка истраживања говоре да чак 85 одсто паса старијих од 5 година пате од неког облика ових обољења. Остаци хране, бактерије и други патогени се накупљају на зубима и формирају плак и каменац. Долази до потискивања десни, огољења зуба, квара, климања и испадања. Бактерије се крвотоком шире телом и могу да изазову проблеме са срцем и бубрезима. Дакле, четкице у руке и што чешће уклањајте наслаге са зуба и десни свог љубимца. То ће му сигурно омогућити здравији и дужи живот.

Прескачемо редовне годишње прегледе код ветеринара

Ни један пас није луд за ветеринаром, а и нама то представља активност коју баш не волимо. Међутим, редован преглед може да допринесе да се знаци неких чак и веома озбиљних обољења примете много раније. То ће омогућити много ефикасније лечење, а у многим случајевима спасавање живота или продужетак квалитетног живота љубимца.

Не обезбеђујемо псу довољно физичких активности

То што сте се заједнички играли у недељу, не значи да до петка више не треба да љубимцу бацате лоптицу коју ће вам он бесомучно враћати. Физичка активност помаже у одржавању адекватне тежине, мишићне масе, здрављу зглобова, а посебно побољшава менталне способности вашег љубимца.

Пушите у просторији у којој живи пас

Пасивно пушење је опасно за псе као и за људе. Псећа плућа нису способна да прерађују дим од цигарета – уосталом као ни плућа људи. Константна изложеност дуванском диму може изазвати различите респираторне проблеме, алергијске реакције па и развој малигних обољења. Све то скраћује живот љубимца.

Заборављате на заштиту од бува, крпеља и комараца

Редовна примена препарата који ће заштити љубимца од бува, крпеља и комараца једна је од предпоставки заштите од крајње опасних болести које преносе ови инсекти. Све болести, било да се ради о алергијском дерматитису, прекомерном развоју унутрашњих паразита које преносе буве, бабезији, лајмској болести, анаплазмози или кардиоваскуларној дирафилариози драстично утичу на квалитет и дужину живота.

Превише активности

Неким расама, пре свега малим или оним са скраћеном њушком треба прилагодити ниво и врсту физичких активности. Шетње, трчакарање са другарима и игре са лоптицама су корисне из много разлога али само ако су примерене њиховим физичким предиспозицијама. Такође, треба обратити пажњу на температурне услове у којима се активности изводе. Врућина и физичка активност могу бити крајње опасни за енглеске и француске булдоге, пекинезере и боксере.

Дајете свом псу храну са стола

Поред тога што му додајете непотребне калорије ризикујете и да му масним остацима изазовете панкреатитис који може бити фаталан. Уосталом, све наше намирнице су богате мастима и шећерима који имају више него погубан утицај на здравље паса. О храни која је отровна боље и да не говоримо!

Пуштате пса да се шета без надзора

Ово је извор и узрок многобројних несрећа и трагедија. Аутомобили, други агресивни пси, насилни људи, све су то опасности који вребају љубимца ако се креће сам по околини. Повреде од удараца и уједа могу бити крајње опасне, а неретко и фаталне.

Нисте социјализовали пса

Пси који нису на време социјализовани на присуство људи, других животиња и околину често развијају анксиозност, страх па и агресивност. Они не уживају у шетњама и дружењу и често су депресивни. Иако депресија није смртоносна, драстично утиче на квалитет али и дужину живота.

Нисте стерилисали љубимца

Дефинитивно је потврђено да су нестерилисани пси у већем ризику по здравље од оних који јесу. Код женки се благовременом стерилизацијом драстично смањује ризик од тумора млечних жлезда и појаве пиометре – гнојне упале материце. И једно и друго обољење могу довести до фаталног исхода. Код мужјака се смањује ризик од рака тестиса, бенигне хиперплазије простате и рака простате. Стерилизација генерално смањује ризик од појаве свих полно преносивих болести као што су бруцелоза паса и трансмисабилни венерични тумор паса. Све су ово крајње опасне болести.

Погледајте ОВДЕ шта никако не треба да радите у Турској.

Извор: B92, Petface. net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сасвим природно: Мој пас и ја

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА