Најновије

ЈЕЗИВО СВЕДОЧЕЊЕ БИВШЕ ЧАСНЕ СЕСТРЕ: Хорор исповест о којој је ћутала 52 године!

Бивша часна сестра Мери Диспенза открила је како је постала жртва свештеничког злостављања.

Католичка црква (Фото: Јутјуб)

Папа је рекао у говору да се сексуално злостављање деце догађа у целом свету?

- То је истина, у Америци имамо и #МеТоо покрет, жене и мушкарци иступају да су силовани и то је проблем широм света. И ја сам била жртва сексуалног злостављања. Али папа погрешно закључује да је и педофилија у Цркви присутна јер је присутна у целом свету. То је велика грешка јер свештеници се обавезују на чистоћу и целибат и желе тако да живе. Али Црква има својих проблема у погледу културе тајне, прикривања, генеалогије злостављања која се преноси с генерације на генерацију свештеника. Њихова се култура мора преиспитати, а не само рећи део смо веће културе у којој је сексуално злостављање деце проблем па ће тако бити и са свештенством. То је велика грешка.

Овај сусрет у Ватикану је велика ствар?

- Да. Папа је рекао да ако још једно дете буде злостављано од стране свештеника одмах ће реаговати. То је сјајно, надам се да ће бискупи и кардинали почети да пријављују злочине и траже одговорност, али то је говор о будућности, али ми жртве желимо да сви свештеници за које се докаже да су злостављали буду искључени из клера, као и бискупи који су то прикривали, а има их таквих и данас и морају да одговарају. Дивно је што се гледа у будућност и то је позитиван исход, али је штета што је толико дуго требало да чујемо овако снажну изјаву. Али снажна изјава је потребна и о ономе што се управо сада догађа међу свештенством. Папа мора да учини брзу акцију и уклони све који су повезани са злостављањем и то одмах.

Папа је говорио о критици према новинарима. Медији су разбили табу око сексуалног злостављања у Цркви?

- Предност самита је да разговарамо како никада до сада нисмо разговарали. Требају нам медији јер они могу фокусирати светло на тамна подручја. Филм “Спотлајт” је прича о новинарима који су завирили на мрачна места и расветлили чињенице. Тога не би било без медија. Ја могу сада овде говорити, али ако ви не пренесете моје речи оне немају снагу.

Реците нам нешто о себи, били сте часна сестра?

- Да. Моја прича је да сам са седам година силована од стране свештеника, то му је била прва жупа након изласка из сјеменишта. Селио се из жупе у жупу следећих 40 година. Била сам један дан у школској сали, моја мајка је радила у жупном двору. Дворана је била тамна, свештеник је на пројектору пуштао филм. Питао ме хоћу ли му сести у крило. Пристала сам јер сам учила да је он Бог. Била сам заокупљена пројектором, а он је гурнуо своју руку у моје гаћице и прсте у вагину. Светло у мени се угасило. Не знам колико је то трајало, пет, десет или два минута, имало је исти учинак. Он је отишао, ја сам опрала руке у малом тоалету и у том сам тоалету оставила дете у себи, преполовила сам се и нисам се тога сећала док га нисам поновно видела у седмом разреду. Морала сам да идем код њега да ми да помазање. Погледала сам га и доживела сам тренутак у коме сам сама себи рекла: То је човек који ме силовао, сада сам имала речи и мрзела сам јер сам морала да идем ићи код њега.

Шта Вас је натерало да проговорите?

- Требало ми је до 52. године да проговорим, наставила сам да радим у Цркви, постала часна. И нисам хтела тога да се присећам јер сам знала ако се с тиме суочим да ћу изгубити нешто што волим, а волела сам Цркву. Али с 52 године сам ваљда била довољно храбра да кажем, и то је било на радионици о сексуалном злостављању свештенства. Пробудила сам се и рекла то се мени догодило и морам нешто учинити. У међувремену сам се суочила са злостављачем, али он није сносио никакве озбиљније последице. Зато сам на овом самиту хтела да чујем шта ћемо са свештеницима предаторима који су сада у Цркви, а има их пуно. Можете наћи њихова имена на “bishop-accountabilit.org”, имам списак бискупа који су оптужени за прикривање и злостављање. Ти људи морају сносити озбиљне последице, не могу да наставе да чине зло деци, а папа да говори обећавам вам да ћемо нешто урадити чим се догоди следећи случај. Али шта је с твојом браћом која су овде и који су криви?

Мислите ли да ће се након овог сусрета нешто променити?

- Мислим да је дошло до малене промене захваљујући самиту, разговарамо о овоме, људе напокон почиње да љути то. Али мислим да ће бити потребно доста времена, ми преживели нисмо чули оно што смо хтели. Желимо да чујемо шта ће папа учинити око проблема који данас постоји међу клером.

Џихадисти из Сирије долазе на Балкан. Погледајте ОВДЕ на шта је упозорио Дачић тим поводом.

Извор: N1 Zagreb

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Папа у борби против сексуалног злостављања у Римокатоличкој цркви

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА