Најновије

ПЕРСИЈСКИ ЗАЛИВ КЉУЧА: Погледајте како је Иран тестирао крстарећу ракету, и то с подморнице (ВИДЕО)

Иран је у недељу, у јеку појачаних напетости са САД-ом, објавио да је током поморских вежби у Хормушком теснацу успешно тестирао крстарећи пројектил.

Иранска ракета (Фото Синхуа)

“Трећег дана вежби, иранска подморница Гадир успешно је лансирала крстарећи пројектил”, известила је службена новинска агенција ИРНА. САД је у новембру прошле године упозорио да је Иран тестирао противбродски пројектил кратког домета. Остале иранске подморнице, Тарек и Фатех, располажу с истим протвбродским наоружањем.

У тродневним војним вежбама на великом подручју које се протеже од теснаца Хормуз до Индијског оцеана учествовало је више од 100 пловила. Иран је прошли месец такође потврдио да је у последња два месеца покуша у орбиту лансирати сателит, али за сада безуспешно.

Амерички председник Доналд Трамп је прошлог маја повукао САД из међународног нуклеарног споразума с Ираном због “катастрофалних недостатака” у споразуму те поново увео санкције Техерану.

ЕУ је одлучио сачувати тај споразум, а у настојању да приволе САД да остане у њему, желио је разговарати о проширењу уговора новим обавезама. Реч је била о четири предлога: продужити надзор иранских нуклеарних активности након 2025., укључити у споразум и надзор иранског програма балистичких пројектила, те ограничити иранско војно учествовање у регији, у рату у Сирији и Јемену, но Техеран је то одбио.

Европска унија је већ у више наврата изразила забринутост због ширења иранског ракетног програма, посебно програма балистичких пројектила, али Техеран тврди да се ради о “средствима одвраћања”.

Прочитајте ОВДЕ какве је циљеве приказала руска државна ТВ.

Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА