Најновије

ДОБИЛИ СУ ШТА СУ ХТЕЛИ: Хрватима (пре)остали само застава, грб и територија

Од целе приче о суверенитету, Хрватској су остали само застава, химна и територија, наводи "Дојче веле".

Хрватска застава (Фото: Јутјуб)

Зато хрватска десница, али и левица, уочи скорих избора за Европски парламент покушавају да се бирачима "продају" у новом, суверенистичком руху.

Појавили су се и "Хрватски суверенисти", коалиција која окупља неколико конзервативних странака и грађанских иницијатива, а и остале десне странке, попут "Моста", отворено говоре о себи као о "суверенистичкој опцији" са "јаком патриотском цртом".

Ријечки аналитичар и публициста Вук Перишић истиче да се националистичка десница номинално заузимала за улазак у ЕУ, иако је све време заступала изразито антиевропске вредности.

Хрватска је уласком у ЕУ добила тачно оно што је хтела - доказ да није на Балкану и престанак надзора који је постојао током приступног процеса.

Перишић истиче да Хрватска, "на срећу, није суверена, јер би се у противном претворила у мрачну националистичку јазбину, без додира са светом".

Он наводи да је СДП "увек био националистичка странка", само што је СДП-ов национализам у односу на ХДЗ-ов донекле "умивенији и подношљивији".

Перишић оцењује да власт у Хрватској никад и није намеравала да задовољи потребе својих становника, него је нудила лажне емоције и националистичке измишљотине.

- У целој краткој историји независне Хрватске никоме није било стало до становника и њихових потреба. Јер да јесте, онда независне Хрватске можда не би ни било - каже Перишић.

Шта је познати ратни репортер урадио на Космету, погледајте ОВДЕ.

Извор:СРНА/Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пет година чланства у ЕУ

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА