Најновије

ИСЛАМАБАД СПРЕМА ОСВЕТУ ИНДИЈИ! Пакистански авиони спремни за борбу!

Индија је у понедељак увече извела ваздушне нападе на, како су истакли, велики логор за обуку терористичке организације Џаиш ел Мухамед, који је том приликом потпуно уништен.

Пакистанска војска (Фото: Јутјуб)

Дванаест индијских авиона типа “Мираж 2000” бомбардовало је терористе у делу Кашмира који је под пакистанском контролом, први пут од када су 1971. заратили са Пакистаном. Секретар индијског министарства иностраних послова Вијај Гокале казао је да је терористичка групација Џаиш ел Мухамед убила 40 индијских војника у самоубилачком нападу почетком месеца, што упућује на закључак да су најновији напади одмазда за то.

- Превентивни удар услед опасности био је апсолутно неизбежан - казао је Гокале.

Пакистанска војска оптужила је индијске ваздушне снаге да су нарушиле њихов ваздушни простор. Индија је признала, преноси Гардијан, да је извршила одређене ваздушне нападе на “терористичке кампове” у појасу Кашмира. Портпарол војске у Пакистану генерал Асиф Гафур изјавио је да је индијско ратно ваздухопловство прешло линију контроле, да су ослободили “терет” у журби и да су се вратили. Гафур даље тврди да су индијски ратни авиони прешли у пакистански ваздушни простор неколико километара преко границе која дели Кашмир од Индије.

Као одговор на бомбардовања у понедељак, Пакистан је подигао борбену готовост својих војних авиона. Генерал Гафур је на свом налогу на Твитеру објавио и фотографије избачене муниције. Пакистански премијер Имран Кан сазвао је хитну седницу високих безбедносних и дипломатских званичника, којој је присуствовао и шеф пакистанске дипломатије Шах Махмуд Куреши.

- Пакистан има право на адекватан одговор, право на самоодбрану - рекао је Куреши. Политички аналитичар Мошараф Заиди сматра да “стратешки гледано, за Пакистан је катастрофа да Индија може да настави ово да ради”. У државама Џаму и Кашмир активни су сепаратисти који се залажу за независност или прикључење Пакистану. У Кашмиру нема званичне границе између Индије и Пакистана – војске двеју држава дели линија контроле. Њу Делхи окривљује пакистанске власти за подршку наоружаним сепаратистима, а Исламабад одбацује те оптужбе, наводећи да се народ Кашмира самостално бори за своја права.

Жестоки удари индијске авијације на пакистански део Кашмира врло лако може довести до ескалације огромних размера. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Напета ситуација на индијском потконтиненту

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА