Најновије

"НАЈОПАСНИЈА БАЗА НА СВЕТУ": Окинава гласала против америчке базе – Токио игнорише референдум! САД каже...(ВИДЕО)

Према резултатима референдума одржаног у Окинави, 72% локалног становништва се противи изградњи нове америчке базе на острву где се планира пребацити базе Футенма, пише Вашингтон Пост, који у локалном становништву примећује велики осећај незадовољства због америчког војног присуства.

Америчка база на Окинави (Фото: Јутјуб)

Бирачи у јапанској префектури Окинава су се на референдуму снажно изјаснили против изградње нове америчке војне базе на острву, пише лист и додаје како ће то бити нова главобоља и за америчку владу и за америчке снаге у Јапану.

Острво Окинава је највећа америчка база у азијско-пацифичкој регији у којој живи око 54 000 војника. Америчке снаге кажу како је њихово присуство на острву кључно не само за одбрану Јапана, него и за одржавање мира у регији.

Али становници Окинаве тврде да њихово мало острво неправедно сноси терет америчког војног присуства у Јапану, а ове недеље су на референдуму показали шта мисле о том питању.

Према референдуму, 72,2% бирача је одбацило идеју изградње америчке базе у Хенокоу на северу Окинаве. Одазив на референдум је био 52%.

У почетку се изградња базе и ваздушне луке у Хеноку сматрала начином да се охрабри јавност Окинаве, будући да је сврха ове иницијативе преместити базу Футенма на мање густо насељени део острва.

Међутим, противници ових планова тврде да није довољно само затворити базу Футенме и пребацити је на Хеноко, већ уопште смањити број америчких војних објеката на острву.

Еколози се жале да ће изградња базе у Хеноку довести до уништења коралних гребена и природе, наводи Вашингтон Пост.

Како наводи лист, резултати референдума нису обавезујући, али према речима гувернера Окинаве, Денија Тамакија, они су изузетно важни.

Гувернер Тамаки је већ позвао власти да преиспитају свој став о премештању америчке базе у Хеноко.

Абе игнорише референдум и наставља да брани америчку базу на Окинави

Јапан ће наставити с планом премештања америчке војне базе на Окинави, упркос противљењу становника те префектуре.

“Не можемо да избегнемо потребу за премештањем Футенме, за коју се каже да је најопаснија база на свету”, изјавио је данас јапански премијер Шинзо Абе, игноришући резултате референдума одржаног у недељу.

Међутим, јапански премијер каже да ће “озбиљно” узети у обзир гласове референдума и да ће учинити “све што је могуће за Окинаву”.

Абе подсећа да се мора придржавати споразума ког су Токио и Вашингтон потписали 1996. године, како би преместили ваздушну базу окружену школама, болницама и продавницама у мање насељено подручје на северном делу острва.

Било је и неколико инцидената везаних за базу Футенме, као што је пад хеликоптера на универзитетски кампус 2004. године и групно силовање ког је 1996. од америчких војника претрпела једна јапанска ученица. Ове епизоде, али не само, увелико су придонеле општем отпору америчкој војсци у Окинави.

“Желимо да становници Окинаве схвате да пресељењу није само циљ изградња нове базе у Хеноку, већ и пренос функција базе Футенма”, рекао је Шинзо Абе.

Са своје стране, гувернер Окинаве, Дени Тамаки позива владу да разговара с острвљанима “како би се решио темељни проблем, а то је затворити и из земље уклонити америчку базу Футенма што је пре могуће”.

Стивен Рид, бивши професор на Универзитету Цуо, изјавио је како је мало вероватно да ће исход референдума променити став владе.

“Овде није реч о политици локалне управе. То је питање спољње политике, а договор је већ постигнут”, каже професор Стивен Рид.

Већ дуже време мештани се буне против базе.

Прочитајте ОВДЕ за које место Амери паниче да није руска база.

Извор: logicno. com/Л. Р.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА