Најновије

ПОЛУГЕ ЗЛАТА, СРЕБРО И БРИЛИЈАНТИ! Мистерија сандука 23 где је било благо Карађорђевића које су хтели Тито и Геринг!

Да ли је краљ Петар Други Карађорђевић приликом одласка из Југославије на почетку Другог светског рата однео и силно благо, вечито је питање у Србији. Комунисти и они ближи Брозу рећи ће јесте, док монархисти с друге стране тврде да је то још једна лаж.

Александар Карађорђевић (Фото: Јутјуб)

Ипак, овде се нећемо детаљно бавити том темом, али хоћемо са мистеријом која је уско везана за бчлаго Карађорђевића нестало после Другог светског рата.

Да ли сте чули за такозвани Сандук број 23? Ово је прича о њему.

Наиме приликом напада Немачке на Краљевину Југославију априла 1941. године на Белом двору наређено је да се покретна имовина Карађорђевића упакује у 17 сандука и пребаци на Опленац. Немци су запленили свих 17 сандука, али су један са бројем 23 вратили тадашњој централној банци , а остале на Двор.

Овај фамозни сандук је 2003. године враћен Карађорђевићима, а одлуком тадашњег министра културе садржај је враћен у Тополу.

Ипак од 1941. године када је овај сандук спакован до те 2003. године прошао је веома чудан пут.

Према тврдњи управника краљевих добара Јована Д. Павловића један део из сандука био је посебно интересантан Немцима. Тачније блиском сараднику Адолфа Хитлера Херману Герингу у чијој је спаваћој соби све до капитулације Немачке 9. марта 1945. године била рељефна икона Тајна вечера коју је 1924. јерусалимски патријарх Дамјан поклонио краљу Александру Карађорђевићу.

Остаће и велика празнина од 1947. године када је слика враћена Србији, а сандук пронађен, па до пада комуниста. За тај период нема тачних података где су вредности чуване, а спомиње се и да их је чувао Јосип Броз лично.

Тако да се могло видети да су многи делови богатства Карађорђевића разграбљени по свету, а доказ томе је и краљево ордење које се појавило на аукцији у Минхену.

Шта се тачно налазило у сандуку 23:

1, Дрвена кутија са рељефом Југославије и Румуније са словима А. и М. садржине: шеснаест разних табакера, једна кутија за шибице, један сат са монограмом, једна златна оловка, један упаљач, један перорез, ташнице за цигарете и један џепни календар за 1934. годину.

2. Ручна торба црне боје садржине: црвена кутија са два велика и четири мала златника, црвена кутија са два новца са лицем краља Петра И (један у злату, други у сребру), шест већих и мањих стаклених посуда са златом у праху и комадићима, три епрувете са златом, једна већа и једна мања полуга злата укупне тежине 1,02 кгр, седам полуга сребра у укупној тежини 4,70, нешто ситног новца, који делимично није више у оптицају, један комад златног плеха са отпацима у тежини 0,20 кгр. (плех је био раније у атељеу), један комад сребрног плеха у тежини од 8,50 кгр. (такође је био раније у атељеу).

3. Торба од крокодилске коже браон боје садржи: десет пари дугмета за манжетне, двадесет и две оловке, четири игле за кравате, четири муштикле, једна мала кутија затворено зелене боје (од коже) с разним ситницама, једна пудријера украшена бриљантима и плави алем, једна огрлица, седам табакера и десет сатова.

4. Један већи и један мањи новчаник са старинским златним новцем, једна већа црвена кожна кутија и једна мања затворено зелена кутија од коже с разним споменицима и златним новцем, једна табакера од оникса жутог, један златник украшен бриљантима, златан држаљак у виду жезла, сребрна оловка, једна муштикла од црног оникса, тринаест џепних календара и четири портфеља.

5. Румунска маршалска палица Блаженопочившег Краља.

6. Шест шнали, торбица од сребра, једне фасоване перле и седам табакера од сребра и разне ситнице.

7. Двадесет седам сребрних табакера у жутом кожном куферу.

8. Велики црни кофер са разним ситним накитом, сатовима, медаљама итд. У три спрата.

9. Орден Карађорђеве звезде у бриљантима (И степена).

10. Један Бугарски орден И степена.

11. Орден Румунске круне И степена.

12. Златна дијадема.

13. Кожна кутија отворенобраон боје с разним иглама и једном огрлицом.

14. Кожна кутија отворенобраон боје са златним угловима са разним ситним стварима.

15. Кутија од плиша лила боје са разним ситницама.

16. Дрвена кутија са националним накитом.

17. Грао кутија садржи: једна пудријера златна, кутија за шибице, три кутије цизелиране (Дамаскус) и једно јаје обложено златом.

18. Плехана кутија садржи: једна златна табакера са бриљантима, седам кутија за цигарете од оникса, један новчаник са разним новцем.

19. Ручна торбица од свиле са разним новцем.

20. Орден Њезиног Величанства краљице Румунске.

21. Плехана кутија, мала са перлама и четири драга камена и 96 грама злата.

22. Дрвена кутија мала садржи: пет табакера, кутија-резбарија, кутија за шибице, једна муштикла од оникса, један крст.

23. Две плаве кутије, поклони Краљице Румунске, Краљевића Томислава и Андреје.

24. Златан сат за астал.

25. Кожна торба – разни поклони.

26. Мач Блаженопочившег Краља.

27. Црвена кутија од картона – разни накит – три клипа бриљаната – једна шнала.

28. Кожна торба са писмима.

Прочитајте ОВДЕ ко су били Аријевци, где су настали Дачани и Илири? 

Извор: espreso.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

На раскршћима историје - Два века модерне српске дипломатије.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА