Најновије

ПОРОШЕНКО ОПТУЖЕН ЗА ВЕЛЕИЗДАЈУ! ХИТНО ГА СКЛАЊАЈУ СА ВЛАСТИ! Трговао оружјем са Русима? (ВИДЕО)

Лидер партије Отаџбина и украјински председнички кандидат Јулија Тимошенко саопштила је да њена политичка снага, заједно са другим фракцијама Врховне Раде, покреће процедуру опозива председника Порошенка "због велеиздаје, промовисања непријатеља и трговине крвљу на са ''земљом окупатором". Она је ово саопштила након новинарског истраживања рада украјинског председника.

Порошенко (Фото: РИА Новости)

„Сматрамо да чињенице које објављују новинари спадају у члан 111. Кривичног законика - издаја, чин који је намерно починио држављанин Украјине на штету суверенитета, територијалне целовирости, неповредивости граница, одбране, државне и економске сигурности Украјине.

То је помоћ непријатељу, уништење украјинске војске, помоћ окупатору земље у заузимању наше земље, што је питање надлежности“, нагласила је Тимошенко.

Она је приметила да су докази прикупљени од стране истраживачких новинара током неколико година несумњиво потврђени - председник и његова пратња преко Лењинског ковачника Порошенка прокријумчарили су у Украјину резервне делове из Руске Федерације уз провизије и 2-4 пута превисоке цене. Ове оштећене јединице из земље агресора су снабдевене за украјинске војне фабрике и инсталиране на украјинску војну опрему.

"То је поткопало одбрану земље, уништило санкције против Руске Федерације, и што је најважније, садашњи председник Украјине, Петро Порошенко, био је на челу ове пирамиде", појаснила је Тимошенко.

"Трговином крвљу" под кринком патриотских слогана, шеф државе је зарадио милијарде гривни на тугу нашег народа и "уништио" Украјину'’, рекла је лидер Отаџбине.

Тимошенко је такође позвала "све, без изузетка, посланике који имају част и савест, да поставе на место све организоване криминалне групе."

Суштина новинарског истраживања

Јуче први део велике новинарске истраге о Порошенку настао на интернету.

Према његовим ауторима, тајна преписка Порошенкових сарадника указује на огромне количине мита и шеме милионских крађа у одбрамбеној индустрији.

Директни учесник ових шема је син заменика секретара Савета за националну безбедност Олега Гладковског Игора.

Према новинарском истраживању, син Гладковског., који је у то време имао 22 године, заједно са својим партнерима, организовао је 2015. године испоруке кријумчарених руских делова за војну опрему.

У исто време, државна предузећа за одбрану су преплаћена за робу 2-4 пута.. Руководство концерна Укроборонпром знало је за лажне трансакције и дало је сагласност.

Поред поменутог Игора Гладковског, његов пријатељ Виталиј Жуков, који “прави документе и даје мито”, такође се бави пословима јавних набавки. Радио је у Укроборонпрому, одакле је 2014. године прешао у приватни сектор.

Трећи организатор је Андреј Рогоза. Аутори истраге њега називају "специјалистом за кријумчарење", тврдећи да је мушкарац "чак и пре прављења тројке са Жуковом и Гладковским, зарадио новац на сумњивим уговорима о одбрани".

Као што се види из објављене преписке, Гладковски јуниор. се бавио "питањима на високом нивоу", усклађујући споразуме, посебно, преко свог оца. Гладковски старији, поред своје позиције у Савету за безбедност, такође има пословни однос са председником Порошенком.

Жуков и Рогоза су били ангажовани у такозваном "актуелном црном раду" - директној организацији залиха, споразумима са добављачима и трансферу новца.

У комуникацији са челницима државних предузећа и добављача, предузетници директно говоре о кријумчарењу из Русије и разговарају о трансферу новца. Између њих, они су се сложили, на пример, о томе која питања Гладкоски јуниор треба да реши кроз свог оца или преко управника фабрике. То се наводи у извештају и износу дохотка.

Новинари су најавили још два дијела истраге, који се тичу крађе у области одбране.

Како спалити Америку за три рубље, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА