Најновије

ДВЕ НУКЛЕАРНЕ СИЛЕ НА ИВИЦИ РАТА! Биће крви до колена! Пакистан и Индија шаљу војске на границу! (МАПА/ВИДЕО)

Тензије између Индије и Пакистана настављају да расту, пошто су две земље током ноћи размениле ватру на граници у региону Кашмира. Дан раније Исламабад је саопштио да је оборио два индијска авиона и заробио пилота, а Индија тврди да је оборила један пакистански авион. У међувремену, индијски и пакистански званичници пријавили су да је ноћас било мале размене ватре и гранатирања у региону Кашмира.

Сукоб у Кашмиру (Фото: Јутјуб)

Чланови партије индијског премијера Нарендре Модија затражили су већу војну акцију што указује да би конфликт могао да ескалира, преноси АП. С друге стране, амбасадор Пакистана у Вашингтону Асад Кан тражио већу улогу САД у смањењу тензија.

- Желели бисмо да видимо већу умешаност САД - рекао је Кан, преноси Ројтерс. 

Пред Индијом и Пакистаном, двема нуклеарним силама које су од уторка на "ратној нози", сада је изазов да спрече ескалацију сукоба пре него што ствари измакну контроли. 

Досад је незабележено да две земље које поседују атомске бомбе изводе ваздужне нападе на територију оне друге.

- Налазимо се у непознатим водама - рекао је за Би-Би-Си бивши амбасадор Пакистана у САД и саветник три пакистанска премијера. Индијски аналитичари сматрају да ће индијске безбедносне снаге сада морати да буду припремљене за "читав спектар конфликта". 

Данијел Маркеј са универзитета Џонс Хопкинс у САД, међутим, каже да смо "само неколико корака" од нуклеарне ескалације. Он сматра да би до тога могло доћи ако следећи корак Пакистана буде да "подигне улоге" и нападне цивилне циљеве у Индији. 

То ипак, сматра Би-Би-Си, није вероватно. Индија је у уторак извршила ваздушни напад на, како је навео министар Гаџендра Синг Шехават, "терористичке кампове" у пакистанском делу Кашмира, као одговор на напад бомбаша самоубице раније овог месеца у којем је погинуло 40 индијских војника у индијском делу те иначе спорне области. 

У министарству спољних послова навели су је погођен "највећи камп за обуку" терориста, у области Балакот, и да је у нападу погинуо велики број екстремиста терористичке групе која је извршила смртоносни напад. 

Пакистан је, међутим, одбацио тврдњу да је нападнут неки терористички камп и најавио адекватан одговор, који је и уследио обарањем два индијска авиона и заробљевањем два пилота. Пакистан сматра да се ради о поступку Индије намењеном "домаћој јавности", с обзиром да се ове године приближавају избори. 

У пакистанском делу Кашмира затворене су школе и образовне институције. Железнички саобраћај који повезује Лахоре на истоку Пакистана и Индију је обустављен из безбедносних разлога. Пакистански ваздушни простор затворен је већ други дан, што је изазвало пометњу у авио-саобраћају.

Нови рат у Азији?! Пакистан и Индија у опасној размени ватре. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Однос снага: Ко је војно јачи? Индија или Пакистан? Погледајте на видеу испод: 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА