Најновије

Србију чекају нови притисци од НАТО-а и Запада! Лазански открио шта ће бити после набавке мигова од Белорусије

Војно-политички коментатор Мирослав Лазански каже да ће Србија трпети озбиљне притиске Запада због набавке четири нова авиона "миг 29" из Белорусије. Лазански објашњава да ти притисци неће бити директни, али да ће нам Запад разним каналима ставити до знања да се не слаже са војно-техничком сарадњом између Србије, Русије и Белорусије.

Лазански (Фото: Правда)

- У ЕУ ће сад сигурно бити прича: "Ево Срби опет купују од Руса и Белоруса." Ако један амбасадор САД, попут Кајла Скота, дозволи себи луксуз да нас прозива на којој смо страни у вези са сукобом у Венецуели, шта онда да очекујемо због оружја које набављамо - рекао је Лазански и додао да НАТО жели да Србија буде војно-технолошки што слабија.

Лазански подсећа да се Србија и данас, 20 година после НАТО агресије, налази под војним санкцијама Запада.

- Ми смо и даље под санкцијама НАТО пакта што се тиче испоруке оружја и опреме високе технологије. Никада нам неће продати добру борбену технику. За њих је цео овај регион четврта лига. Могу да нам дају "хамере", и хвала им на томе, али то није никакво војно чудо. Има их и Арнолд Шварценегер неколико, па шта… Никада они неће рећи: Ево вам једна ескадрила "Ф-16" - наводи Лазански.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић наглашава да Србија већ трпи притиске и због своје војне неутралности, али и због авиона из Русије и Белорусије.

- Пре два дана су на Радију Слободна Европа неки пуковник и војни пилот у пензији изјавили како су то стари авиони и да сем психолошког ефекта неће имати никакву другу борбену сврху! Само што нису рекли да су то канте - наводи Миливојевић, који оцењује да је то класичан пример медијског минимизирање целокупног аранжмана који ће ојачати нашу војну ескадрилу.

- Поред тога, дипломатским каналима ће нам, ако већ нису, на неки начин дати то знања да не гледају баш благонаклоно на ову сарадњу и унапређење наше војне моћи. Сетите се само како је Запад реаговао када је Турска објавила да набавља ПВО систем "С-400" од Москве - подсећа Миливојевић.

Стевица Деђански из центра за развој међународне сарадње, са друге стране, сматра да неће бити јачих притисака поводом набавке авиона од оних који већ постоје и да САД и Европска унија имају битније ствари на својој агенди.

- Набавком нових авиона Србија је само појачала своју одбрамбену моћ. Притисака на нас има увек, због овог или оног, али да смо се у последњих шест или седам година обазирали на то, наша војска би била потпуно уништена, лажна држава Косово би одавно имала решен статус и Република Српска би била неутралисана – подвлачи Деђански, напомињући да би у будућности могло да буде оштријих тонова према Београду, али због неких ствари које су важније Западу од авиона:

- Постизање правно обавезујућег споразума са Приштином и међусобно признање могло би да буде једна од тих ствари - закључује он.

Пакистан ослобађа заробљеног индијског пилота као гест добре воље! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански: Куда иде америчко-руска трка у наоружању?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА