Најновије

ДОДИК О УСТАШАМА, КОМУНИСТИМА И СВЕТСКИМ ЦЕНТРИМА: Снажна порука о Јасеновцу (ВИДЕО)

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да умањивање броја жртава усташког система логора смрти Јасеновац, које врше поједини хрватски аутори, има за циљ да умањи ово страдање које по карактеру представља геноцид.

Милорад Додик (Фото: Фото: Јутјуб)

"Страдање српског народа у Другом светском рату никада није проглашено геноцидом, јер то нису хтели ни светски центри, пошто су занемаривали све што стиже из комунистичке Југославије, али није хтела ни комунистичка власт", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, уочи промоције монографије "Јасеновац - Аушвиц Балкана", чији је аутор израелски историчар Гидеон Грајф.

Он је додао да је комунистички режим једнако одговоран за скривање таквих података, рачунајући да ће време уништити доказе и елиминисати сећања.

Додик је рекао да се Срби враћају сећању на своја страдања тек у задњих двадесетак година, док држава Израел то већ дуго ради.

"Вечерас је веома важна презентација монументалног дела једног од највећих ауторитета у свету који изучава геноцид и страдања. Важно је да са те адресе долази студија која говори о томе да је страдање у Јасеновцу и на Балкану идентично ономе у Аушвицу", навео је Додик.

Према његовим речима, за домаћу јавност је веома важно то дело, а то што страни аутори говоре о тој тематици значи да је поткрепљено историјским и сваким другим чињеницама.

"То дело завређује да буде у свакој нашој јавној установи, у свакој библиотеци, у школи и у сваком српском домаћинству. Тај зборник говори о страхотама страдања и о политици Независне Државе Хрватске која је имала за циљ да коначно реши `српско питање` на начин да се побије трећина Срба, трећина протера, а трећина покрсти (у католичку вјеру)", рекао је Додик.

Он је подсетио да је са Србијом постигнут договор да се изгради монументално спомен-подручје Доња Градина, као и да таква спомен-обележја буду и на другим просторима где су масовно страдали Срби, те да се приступи снимању играно-документарног филма о страдању у Јасеновцу, који треба да додатно сачува сећање на те страхоте.

Додик је навео да је у Првом светском рату погинуло 1,3 милиона Срба, а у Другом светском рату више од милион.

Он је подсетио да је данас био у месту Дракулић, где су усташе убиле тупим предметима 2.300 Срба од чега 560 деце.

"Све то говори да је то био процес и да ми морамо да освежимо сећања не само у овим временима, него и да будућим генерацијама оставимо сведочанство о томе шта се десило на овим просторима", истакао је Додик.

Он је навео да је комисија коју је формирала бивша Југославија утврдила да је у Јасеновцу страдало више од 750.000 Срба.

Додик је указао да је држава Израел именовала сваку јеврејску жртву у Другом светском рату.

О највећем хероју нашег доба прочитајте и погледајте ОВДЕа о највећем доказу о усташким зверствима прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА