Најновије

КЉУЧНИ ДОКУМЕНТИ ГЕСТАПОА СУ У НОВОМ САДУ: Њима покопавамо усташку митоманију у Хрватској

У Архиву Војводине у Новом Саду од 2008. године налази се документ који потврђује да је загребачки надбискуп кардинал Алојзије Степинац био упознат са усташким злочинима у време НДХ.

Нови Сад (Фото: Pixabay)

У досијеу су детаљно описана зверства над Србима и Јеврејима почињена 1941. и 1942. године у логорима у Јасеновцу и Новој Градишки, али и у другим подручјима НДХ. Све је поткрепљено са 63 аутентичне и "nемачком прецизношћу нумерисане" фотографије, пишу "Вечерње новости".

Реч је о сведочењу које је Степинцу 1942. године послао сведок усташких злочина. Он се потписао као "католик хришћанин, па тек онда Хрват".

Сведочење на 300 страна преведено је на nемачки језик и било је дeо досијеа Гестапоа. Деценијама је ова документација била дeо личног фонда Славка Одића, носиоца партизанске споменице, службеника СУП-а и генералног конзула у Торонту.

Директор Архива Војводине Небојша Кузмановић рекао је да су ови документи откривени игром случаја у јеку покушаја хрватских екстремиста да ревидирају усташку историју и вишеструко умање број српских и јеврејских жртава у Јасеновцу и другим логорима НДХ.

Кузмановић је навео да ће документација бити преведена, публикована и дигитализована да би била доступна историчарима и истраживачима.

Он је напоменуо да све указује на то да је у питању досије који је састављао заповедник њемачке службе безбедности у тада окупираном Београду, а био је директно потчињен Гестапоу.

Кузмановић је нагласио да су та документа неоспорива, јер су их саставили представници немачке обавјештајне службе током рата.

Осим детаљних сведочанстава о злочинима, досије садржи дописе људи који су се обраћали вишим структурама Немачке или Комесаријату за избеглице да их заштите од дивљања усташа. Фотографије, које су приложене, снимане су током извршења злочина.

У досијеу о хиљадама жртава нашло се и име Милене Божинић којој је дете ножем истргнуто из утробе, као и наводи да су Срби били присиљивани да пију крв убијене браће, те да је велики број жена и девојака био силован - кћерке пред мајкама, мајке пред кћерима, те да су отпремане у усташке логоре да служе усташама као блуднице.

"Новости" наводе да су силовања забележена чак и у српским црквама, као и да су од записа страшније фотографије жртава, на којим су често и њихови егзакутори.

Колико су подаци и фотографије усташких егзекуција и дивљања над жртвама сурови и неспојиви нормалном човеку сведочи да је Кузмановићева сарадница у Архиву Војводине, која је студирала немачки језик, након што је прочитала неколико страница рекла да нема снаге да то преводи, пишу "Вечерње новости".

Ови документи оверени су немачким печатима и меморандумима и упућени заповедницима немачке службе безбедности у тадашњем Београду, од којих је један био Емануел Шефер који је у пролеће 1942. године надгледао ликвидацију Јевреја интернираних на Сајмишту, а потом саопштио Берлину да је Србија '’Judenfrei’’ (Без Јевреја).

Подсећамо да спор око признавања Алојзија Степинца за свеца у пимокатоличкој цркви траје годинама, а тај процес успорава Српска православна црква аргументима о умешаности загребачког надбискупа Степинца у ратне злочине.

О детаљима експлозије у Подгорици прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА/Вечерње Новости/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Злочини Алојзија Степинца

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА