Најновије

НОВИ СПОТ СНС ИЗАЗИВА ЗГРАЖАВАЊЕ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: Стојановић: Режим не уме да се заустави, овим показује велику нервозу! (ВИДЕО)

Протести у градовима широм Србије позитиван су догађај, пре свега у томе што је то грађанска еманципација, а не толико опозициони протест, оценио је редитељ Горчин Стојановић у Новом дану. Увек ће режим да тврди да неко стоји иза протеста, и стоји, али то су сада људи који нису задовољни па изађу на улице.

СНС спот (Фото: Јутјуб)

Ако једном недељно изађе да протестује неколико десетина хиљада људи, то никад није узалудно, рекао је Стојановић

Говорећи о споту који је СНС објавила а у којем се исмевају лидери опозиције и грађански протести, Стојановић је оценио да је он показује нервозу.

"На крају, тај глупави спот, који је невешт и непрофесионалан, јадан у сваком смислу, недухових, лоша је шминка, рђаво кадрирање, није добро светло, полуаматерски рад, а показује да постоји нервоза, а то је последица тога да ипак неко девет недеља излази, била киша или снег, и да се то шири”, рекао је он.

Кад се постави питање да ли неко стоји иза протеста, наставља Стојановић, апсолутно стоји - незадовољство људи тиме како живе, а то је у оштрој супротности са оним што прича режимска пропаганда.

"Невоља са сваким режимом који је ауторитаран као и овај у којем ми живимо, јесто што су то системи који не умеју да се зауставе и увек стварају своју пропаст, пер или касније је тако", казао је.

Упитан о дометима протеста он је рекао да се не мора увек имати формулисани циљ.

"Попут на пример ми ћемо у петак од пет поподне заузети неку тврђаву, већ је важно да тврђава ауторитарног режима није безбедна и да се начиње. Нестрпљење је огромно кад се лоше живи, али грађанска еманципација је кључна ствар", истакао је.

Стојановић сматра да не гледамо ствари у ширим контекстима. "Ово је тек 20 и нека година демократије у Србији, и Србија је стара тек 13 година као република, то је једна млада републиканска творевина настала на необичан нацин, готово невољно, према томе учићемо још”, оценио је.

Како је рекао, трагично је то што ми производимо континуитет лоших резима.

Грађанска еманципација је дуг процес и он ће свакако у младој републиканској Србији и трајати, закључио је.

Режим - творевина неукуса, ужасног кича и претераности

Помињући споменик Стефану Немањи који треба да буде постављен на Савском тргу, а кој израђује руски вајар Александар Рукавишњиков, Стојановић је рекао да не разуме како “наши русофили увек посежу са руским кичем, за оним што не ваља и јадно је, уместо за највећим вредностима те културе.

"Јуче сам био на том Савском твргу, који ко зна како ће изгледати И како ће се звати, и то је већ сад гротескна творевина, вире небодери Београда на води, не нарочито лепи, ни на који начин посебно препознатљиви, а иза железничка станица са све тим ружним билбордом, који је пола заклања. И ту ћете да турите нешто високо 28 метара, са неким монументалним кичастим руским спомеником на нечему што је живи саобраћајни београдски чвор", каже. 

Коме то треба и зашто је то тако, ситни се интереси задовољавају, додаје.

"Тај новац који ће неко освојити док се Савски трг буде градио је ситан наспрам вечности, а пошто ми не рачунамо године, то је тако", казао је.

Како је рекао, невоља са ауторитарним режимима и што су они углавном творевине страшног неукуса, ужасног кича и сваковрсне претераности.

Прочитајте ОВДЕ све о протестима широм Србије, па и у К. Митровици.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА