Најновије

45 ГОДИНА ИСТРАЖУЈЕ ЈАСЕНОВАЦ: Израелски историчар Гидеон Грајф биће на челу Комисије о страдању Срба у Сребреници!

Израелски историчар Гидеон Грајф биће на челу међународне Комисије која ће утврдити истину о страдању свих народа у и око Сребренице у периоду од 1992. до 1995. године, јавила је данас АTV.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Народна скупштина Републике Српске у августу 2018. је једногласно одбацила Извештај о Сребреници из 2004. године, који је тадашња Влада РС с Драганом Микеревићем на челу усвојила, под притиском бившег високог представника Педија Ешдауна. Тадашњи Извештај обухватао је ратна дешавања искључиво од 10. до 19. јула ратне 1995. године, а садржавао је само бошњачке жртве.

Грајф је синоћ у Банском двору, поводом обележавања 77 година од страдања Срба у Дракулићу и Међународног дана сећања на жртве Холокауста, представио своју монографију “Јасеновац – Аушвиц Балкана – усташка империја и окрутности”.

Грајф је рекао да 45 година истражује Аушвиц, што даје одређену основу да врши поређење с другим логорима из Другог светског рата, те је нагласио да се Аушвиц и Јасеновац могу назвати паклом на Земљи.

-У Јасеновац је пре смрти жртвама стизало и много патњи, и то намерних, које су биле врста забаве за починиоце. Јасеновац се показао као много бруталније варварско место, јер су усташе покушавале да се покажу Немцима да су чак и бољи и гори од њих - нагласио је Грајф.

Према његовим речима, то није нешто што се дешавало због више силе; то је био пројекат, идеја и политички план НДХ, и то је оно што је много важније и много страшније од саме бројке страдалих у Јасеновцу.

- Страшно је што су злочинци уживали у својим злочинима – наглашава Грајф.

Муџахедини опет сеју смрт по Босни. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: ATV

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Злочин без казне - страдање Срба у средњем Подрињу.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА