Најновије

ИВИЦЕ, АКО НЕКО ПОКУША ДА ТЕ УБИЈЕ, ДА ЗНАШ ДА СМО МИ: Пацоли безобразно претио Дачићу!

Незапамћен дипломатски скандал десио се на састанку министара спољних послова у Букурешту, када је тзв. косовски министар Беџет Пацоли српском шефу дипломатије Ивици Дачићу отворено запретио смрћу!

Дачић (Фото: Јутјуб)

Пацоли је, како се сазнаје, без пардона, и то на српском, Дачићу рекао: "Ако буде неки атентат, да знаш да смо ми Албанци."

Претходно је Дачић констатовао да се за столом налазе два косовска министра спољних послова, алудирајући на то да је вршилац дужности шефа дипломатије Албаније Гент Цакај пореклом с Косова. 

Тешка провокација

- Зашто Косово има два министра спољних послова за столом? То је тешка провокација Едија Раме - казао је Дачић. Иначе, Рама је истовремено и премијер и министар спољних послова Албаније, али Цакај је в. д. министра спољних послова, пошто му је Рама пренео сва овлашћења. Ту је био и косовски министар Пацоли.

На Дачићево питање је реаговао Цакај с опаском да би и раније требало да буде испровоциран будући да је тзв. Косово имало двојицу министара спољних послова, мислећи и на самог Дачића.

- Ви сте из Призрена, зар не? Ја сам Албанац с Косова и овде представљам Албанију - рекао је Цакај.

На то му, како се сазнаје од добро упућеног извора, српски шеф дипломатије није остао дужан, па их је обојицу поставио на своје место.

Хитна реакција

- Дачић их је поклопио само једном реченицом: "Па јесте, ми смо сви из Србије, Косово је Србија." Изнервиран и немоћан да било шта уради, Пацоли је онда запретио атентатом, а Дачић је и после тога само рекао: "Много сте нешто нервозни." Ово није обична претња, већ нешто врло озбиљно и крајње недопустиво, јер долази од званичника и изречена је јавно - каже саговорник. 

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да је овакво понашање недопустиво.

- Једно је јасно: сва тројица министара су из Србије јер је Косово део Србије, а то се Албанцима не допада. Чак и да неко овакве ствари напише на Твитеру, требало би да одговара, а камоли када министар једног ентитета, па макар и самозваног, упућује претње! Ово је доказ да Косово није одмакло даље од побуњеничке и терористичко-криминалне јазбине.

Дачић: Ударили су на тврдо,огуглао сам на претње

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже да су албански политичари нервозни јер им се руши тло под ногама.

- Већ сам огуглао на претње, али је ово први пут да ми неко од албанских политичара тако директно каже. То показује колико су нервозни, руши им се тло под ногама, мислили су да је све готово... Одговорио сам им да сам ја њихов министар, а да су они само моји помоћници, јер је Косово део Србије. Они су навикли да добију све на силу. Сада су ударили на тврдо! Нема одустајања без обзира на претње.

Драгишић: Невиђени скандал, мора да реагује међународна заједница

Ове претње су кривично дело и дипломатски скандал невиђених размера, оцењује професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић:

- Пацоли је себе дисквалификовао као дипломату и као шефа дипломатије. Каква им је држава, таква им је дипломатија. После овога мора да реагује међународна заједница, да постави питање колико је уопште он погодна личност за преговоре. То је скандал невиђених размера, нешто што никада није забележено у дипломатској пракси.

Руски научници подижу 96К6 „Панцир-С1“ на још виши ниво. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Биће још повлачења признања Косова, Пацоли писао председнику Палауа

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА