Најновије

ДАЧИЋ ПОРУЧУЈЕ: Да решимо Косово док је Трамп на власти

Трајно решење у дијалогу Београда и Приштине треба постићи што пре, поручује шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Као разлог Дачић наводи да може доћи до промена у међународним односима и да би најбоље било споразум постићи за време администрације Доналда Трампа.

Дачић (Фото: Јутјуб)

- Ово је прва америчка администрација која је отворила врата могућности да се дође до компромиса Београда и Приштине - образложио је министар и нагласио да треба убрзати дијалог и договор постићи у наредних годину или две.

Сад или никад

Ако споразум не буде постигнут у том периоду, оцењује он, тешко да ће доћи после.

У прилог својој тврдњи истиче и да шефица европске дипломатије Федерика Могерини подржава тражење компромиса и да ће после ње "можда доћи неко други ко неће бити наклоњен томе".

Шеф српске дипломатије је ово изјавио у време док се у Уједињеним нацијама одвија велика драма, а на удару је поново Србија. Наиме, ни три дана уочи заседања Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) не зна се да ли ће се Косово наћи на дневном реду иако је седница заказана. Разлог је жестока борба која се води међу чланицама СБ о томе да ли треба наставити са устаљеном праксом тромесечних дебата о извештајима генералног секретара о мисији Унмика на КиМ.

А томе, како је потврдио Дачић, жестоко се противе САД, Велика Британија, Немачка и Пољска.

- Први пут у СБ УН није усвојен дневни ред, који иначе сваког месеца предлаже председавајући, што је неозбиљно за организацију попут УН - навео је он додајући да ће се вероватно тог дана, 7. фебруара, усвајати дневни ред, што је веома неозбиљно за организацију која претендује да води свет.

Немамо довољно гласова

Министар је истакао и да Србија тешко да може да скупи девет гласова, колико је неопходно да би се Косово уврстило у дневни ред, јер ту не постоји право вета.

Међутим, навео је он, ни Албанци не могу да скупе толико гласова да то не буде уврштено у расправу.

Због тога је Дачић позвао међународну заједницу на договор.

- Ако у тренутку када је дијалог блокиран неко каже да нема потребе да се разговара о Косово, можемо очекивати да КиМ више никад неће бити на дневном реду - незадовољан је он.

Рапорт код Тачија

Председник лажне државе Косово Хашим Тачи отпутовао је у САД на молитвени доручак, али се пред пут изненада састао са Рамушем Харадинајем. Изненадни сусрет уследио је само дан после вечере коју је Тачи приредио у својој кући за представнике владајуће коалиције и албанског премијера Едија Раму. Осим Раме, на вечери су били Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Фатмир Љимај и Беџет Пацоли. Детаљи разговора нису познати, али на објављеној фотографији се види Рама да седи на челу стола и гости који пију вино. Харадинај није отпутовао на молитвени доручак јер му није одобрена америчка виза.

Весељи више не зна шта хоће

Само 24 сата пошто је сам предложио суспензију такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, председник косовске скупштине Кадри Весељи обрнуо плочу и каже да ће таксе остати на снази. Он је раније лидерима владајуће коалиције у Приштини предао писани предлог за суспензију такси на 120 дана, при чему тиме Србији поставља 10, а БиХ седам услова.

Човић: Шиптари преко ментора руше Трампа

Албанска мафија даје бонусе и финансира свог главног ментора у САД, а то су делови Демократске странке, који су у служби рушења Доналда Трампа. Њихов заједнички пројекат независне државе је у великом паду, каже за Српски телеграф некадашњи председник Координационог тела за КиМ Небојша Човић и додаје да косовски Албанци сада желе да купе време очекујући да ће доћи до пада садашњег председника САД.

Човић наводи да се косовски лидери надају да ће на власт у САД доћи њихови дугогодишњи ментори и да ће се, како истиче, временском машином вратити у касне деведесете и поново имати безусловну подршку америчке администрације.

- Трамп од почетка свог мандата има велику борбу са тзв. дубоком државом, коју оличавају доскорашњи господари света, претежно демократе, који му сада спремају велики импичмент како би га сменили. С обзиром на то да су својевремено албански криминалци обезбедили подршку демократа великим количинама новца који је био стечен шверцом дроге и оружја, трговином људима и осталим облицима организованог криминала, не чуди да сада тај прљави новац и остале криминалне ресурсе усмеравају за смену Трампа - каже Човић.

Још једна велика сила долази у Венецуелу и стаје на страну Мадура и Русије! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Ни Шерлок Холмс не може да утврди колико је земаља признало Косово

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА