Најновије

МИСТЕРИОЗНО ОСТРВО ЗБУНИЛО НАУЧНИКЕ: Настало је пре неколико година, НАСА хитно послала експедицију! Ово их је посебно запањило! (ВИДЕО)

Научници НАСА недавно су први пут ступили ногом на један од најновије формираних острва на свету и открили да је трогодишња копнена маса прекривена лепљивим, тајанственим муљем, али и вегетацијом и живим светом.

Мистеризоно острво (Фото: Јутјуб)

Вулканско острво се појавило пре три године у океану који окружује острвску државу Тонгу, а спада у један од три новонастала острва која су једина у последњих 150 година преживела дуже од неколико месеци.

Физичар и геолог Ден Слејбек из НАСА Центра за свемирске летове Годард годинама је планирао да посети ту удаљену локацију јер научници још увек немају довољно информација о томе како се и зашто формирају нова острва.

Стога је НАСА научни тим посетио то острво у октобру прошле године, након што га је претходно проучавао користећи се само сателитским снимцима, а на страницама НАСА појавио се занимљив блог о искуству научника приликом те посете. 

Вулканско острво појавио се 2015. године и нема званичног назива. Понекад се назива Хунга Тонга-Хунга Ха'апаи тј. именима суседних острва.

Слејбек и његов тим стигли су на тло које је на сателитским снимцима изгледало као црна, пешчана плажа, али заправо се радило о шљунку величине грашка по ком је било јако болно за ходање. 

Вегетација на острву је почела да се шири, а сова кукувија, као и стотине морских птица, почела је градити своје гнездо. Светло и лепљиво блато које се простирало на острву збунило је научнике јер нису могли да схвате како је настало.

"На сателитским снимцима видите материјал светле боје", рекао је Слејбек. "Ради се о блату, о светлом блату које је врло лепљиво. Стога, мада смо га видели својим властитим очима, нисмо знали о чему се заправо ради. Још увек не знамо како је настало то блато јер се не ради о пепелу".

Научници су прикупили узорке стена за анализу минерала, а помоћу дрона и прецизног ГПС уређаја мерили су висину острва. С тим подацима, креираће 3Д карту новонасталог острва у високој резолуцији, а Слејбек и његове колеге намеравају да се следеће године поновно врате на острво и наставе са истраживањем
 
Према првим проценама, острво би могло преживети и до 30 година, пре него што подлегне снази океана.

Прочитајте ОВДЕзашто су научници у шоку а реч је о Антарктику.

Извор: Index. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА