Најновије

ПАЦОЛИЈЕВ ШАРЛАТАН: Хтео је да укине северну Митровицу и "седне на трон", а сада Србима отворено прети ратом!

Хтео је да укине северну Косовску Митровицу и да "седне на трон" уједињеног града. Гледали су га као шарлатана, а онда је такав формални предлог упутио приштинским институцијама и добио подршку Хашима Тачија. Сада су, међутим, његове сумануте идеје ексалирале па је почео да позива и на рат?! Реч је, наравно, о градоначелнику јужне Косовске Митровице Агиму Бахтирију, који, иначе, члан станке Беџета Пацолија.

Агим Бахтири (Фото: Јутјуб)

Последња у низу провокација, са којима свако мало изађе у јавност, датира од јуче када је запретио да ће "ако се дотакне град Митровица", у оквиру споразума између Приштине и Београда, "доћи до рата".

Претензије према Митровици, и то не само јужној, већ и северној, нису ништа ново када је Бахтири у питању, и није непознаница да је не само заговорник него и иницијатор "јединствене Митровице" чији би он, у његовим замислима, требало да буде градоначелник.

Најпре је о овој идеји говорио тек да би провоцирао, па је од косовских институција тражио да проследе влади и парламенту предлог за измену закона како би се омогућило "уједињење" јужног са северним делом Митровице, које су према косовским правним актима две посебне општине.

Када се то није десило, сам је поднео иницијативу косовском парламенту (са потписима грађана), који подржавају иницијативу о уједињењу јужног дела гада, који насељавају већински Албанци са северним, који насељавају већински Срби.

Предлог је, између осталог, подразумевао и то да он буде градоначелник "уједињене Косовске Митровице". Све то урадио је када је мислио да му се указала прилика, односно када су градоначелници са српских средина са КиМ поднели оставке због увођења такси на робу из Србије и БиХ. Такође, како су писали приштински медији, то је урадио и без сагласности своје странке, али и без знања општинских одборника.

Онда је уследио преокрет, када му је Тачи пружио подршку и тиме практично дао ветар у леђа отимању северног дела града, у коме већински живе Срби.

Посебно, међутим, забрињава што је у целој причи, уз практично отимање територије једног града од другог, почео да прети и ратом, што су Срби са Косова оштро осудили.

Међутим, ово није једина у најмању руку занимљива идеја Агима Бахтирија, иначе члана странке косовског шефа дипломатије Беџета Пацолија, Алијансе за ново Косово који, према "Блицовим" изворима, на све начине покушава да се "убаци" у ПДК, странку чији је оснивач Хашим Тачи. Да између њих "има нека тајна веза", сведочи и то што га је Тачи подржао у идеји за уједињењем Митровице.

Међутим, нешто пре тога, управо је Тачија "прозвао" због његове посете језеру Газиводе, када је све "врвело" од полиције и медија.

Бахтири је тада на свом фејсбук профилу написао како је језеро дивно место, као и да косовска полиција заслужује да има одмор за викенд".

Бахтири је половином прошле године, говорећи о отварању моста преко Ибра који спаја јужну и северну Косовску Митровицу, имао једну "оригиналну" идеју - да светска поп дива Шакира пева на његовом отварању. Тада је казао и да општина преговара о њеном наступу, иако се датум не зна.

За разлику од великог броја албанских политичара са КиМ, који се могу повезати са терористичком Ослободилачком војском Косова (ОВК), Бахтири није из те приче.

Иако је рођен у Косовској Митровици где је једно време и живео, сели се у Холандију 1993. године, где завршава и школу, и где остаје наредниг година. У политику је и формално ушао 2013. године када је изабран за градоначелника Јужне Митровице. То тада је радио најпре у холандским, а потом и у својој компанији коју је у међувремену основао са корејским и франсуским партнерима, која очито солидно ради, па му новца не мањка.

Према подацима које је прошле године доставио косовским органима, Бахтири поседује некретнине чија вредност прелази осам милиона евра, као и земљу коју је добио у наследство и која вреди више од шест милиона евра. Вози две године стар аутомобил "ауди К7" који је платио 10.000 евра. Има девизну уштеђевину, али и поред свега тога врло уредно прима плату из општинског буџета која годишње износи 15. 753 евра, али и плату од своје фирме у Холандији у износу од 336.000 евра.

Прочитајте ОВДЕ кога је то Харадинај извређао и наљутио ЕУ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Косовска Митровица, шта сад?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА