Најновије

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ У СИРИЈИ: Пронађена тајна просторија крсташких освајача (ВИДЕО)

Просторију која је била зазидана и непозната, археолози су открили у сиријском дворцу Крак де Шевалије из XI века у провинцији Хомс.

Крак де Шевалије (Фото: Јутјуб)

“Када смо рашчишћавали ходнике, видјели смо празнину у зиду, а иза ње је био неки простор. Уклонили смо препреку и пронашли просторију о којој није нико знао. Све је било поплављено камењем. Када смо очистили собу, пронашли смо те резервоаре и пећ.

Сада имамо две верзије: то је био вешерај, или је овде чувано вино, а када су Мамлуци заузели тврђаву, они су вероватно затворили ову собу ”, рекао јесиријски археолог Мухамад Харири.

Према његовим речима, узорци камења из чинија и зидова сада се прегледавају у Мађарској, а њихови резултати могу расветлити историјске сврхе ове просторије.

Тврђава Крак де Шевалије налази се 65 километара од Хомса на надморској висини од око 650 метара. Прво утврђење појавило се овде почетком 11. века, на овом месту је био гарнизон емира града Алепа. Сто година касније, крсташи су заузели тврђаву, која је постала упориште реда, болница и један од најнеприступачнијих двораца у Светој земљи - зидови су достигли дебљину од 30 метара. Године 2006, Крак де Шевалије је уписан у УНЕСКО-ов списак светске баштине.

Тврђава је 2013. године заробљена од стране терориста, док су владине снаге прекинуле гранатирање како би сачувала споменик културне баштине. У 2014. години, када је линија фронта почела да се креће у супротном смеру, а сиријска војска нокаутирала исламисте, део унутрашње декорације још увек је оштећен као резултат сукоба. Новембра 2018. завршен је главни рад на чишћењу рушевина у Крак де Шевалијеу, а врата тврђаве су поново отворена за посетиоце.

О новом руском наоружању прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА