Најновије

СРБИЈА ДОБИЛА НОВИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ: Пут у Мађарску сада са мање гужве (ВИДЕО)

Гранични прелаз Бајмок, један од осам између Србије и Мађарске, у чију је реконструкцију по највишим светским стандардима уложено 2,1 милион евра, отворен је данас.

Граница (Фото: Јутјуб)

Министар финансија Синиша Мали поручио је да тај прелаз, изграђен по највишим стандардима, показује какву Србију желимо да имамо.

Прелаз показује колико се Србија променила и како се мења, колико смо на добром путу унапређења односа са ЕУ, рекао је Мали на отварања прелаза који ће знатно растеретити најфреквентније прелазе на северу Србије.

Радови на модернизацији прелаза Бајмок, који ће унапредити квалитет живота локалном становништву, олакшати путовања, а царини и полицији рад, трајали су 18 месеци, рекао је Мали и најавио да ће, поред радова на прелазу Сот, бити реконструисани и прелази Гостун и Котроман.

Свечаности су присуствовали шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, помоћник министра зе европске интеграције Бранко Будимир и директор Управе царина Милош Томић.

Фабрици је оценио да Бајмок показује како изгледа прелаз за 21 век, додајући да ЕУ сарађује са Србијом да би се постигла њена ефикасност.

"Реконструкција је део споразума Србије и Еу о интегрисаном управљању границом, што подразумева заједничко управљање и управе царина и полиције и пољопривреде...", рекао је Фабрици и подсетио да годишње између Србије и Мађарске пређе око шест милиона путника и слично из Мађарске у Србију, док кроз Бајмок прође око 100.000 аутомобила.

Пројекат реконструкције је део агенде повезивања Србије и Мађарске, а самим тим и шире Србије и ЕУ", рекао је Фабрици.

Будимир је подсетио да ЕУ опредељује значајна бесповратна средства за активности које су део и Поглавља 24 - Правда слобода и безбедност.

У интегрисано управљање границом ЕУ је последњих година уложила 50 милиона евра. Такође, ЕУ одваја средства и за пројекте прекограничне и транснационалне сарадње.

"Пројекат ће имати ефекте на локалну економију и појачати утицај у другим областима као што су културна сарадња, туризам, заштита животне средине, и образовање", казао је Будимир.

Томић је изразио задовољство што је прелаз који је био скроман и неприметан данас модеран, те додао да ће он омогућити да Србија данас буде ближа ЕУ, додао је Томић.

Гранични прелаз Бајмок изграђен у складу са највишим стандардима и садржи све што је неопходно за несметано функционисање путничког промета и ефикасан рад граничних служби.

Од уложених 2,1 милион евра, 1,8 милиона обезбеђено је из приступних фондова ЕУ, а 300.000 евра кроз национално суфинансирање. Поред тога, за надзор на радовима издвојено је додатних 240.000 евра.

Новоизграђени прелаз Бајмок је удаљен тридесетак километара од Суботице. Очекује се да ће растеретити неке од најфреквентнијих прелаза у земљи, Хоргош и Келебију, који су удаљен 50, односно 30 километара.

У оквиру новог прелаза налазе се по две саобраћајне траке што ће убрзати путни промет са Мађарском, а уједно је и најбржи путни правац који води ка Бечу.

Управа царина је створила и све неопходне услове на прелазу за аутобуски саобраћај.

На прелазу Бајмок, као и до сада, неће бити теретног саобраћаја.

Прелаз је отворен 1991.

Како се државни функционери понашају на аутопуту, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гранични прелази

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА