Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПРЕКИДАЈУ ТУРСКИ ТОК? Ево шта је Стејт департмент намерио

Амерички државни секретар Мајке Помпео, током посете европским земљама наредне седмице, позваће да се одустане од подршке пројекту Турски ток, рекао је новинарима високи званичник Стејт Департмента.

Турски ток (Фото: Турски ток)

Помпео ће од 11. до 15. фебруара посетити ће Мађарску, Словачку, Пољску, Белгију и Исланд.

"У Мађарској ћемо наставити да се залажемо за диверсификацију енергетских залиха у Централној Европи. Државни секретар ће позвати Мађарску да активније учествује у завршетку пројекта на острву Крк за увоз ТНГ-а и изградњи гасовода, и такође ћемо одвратити Мађарску од подржавања турског тока", рекао је званичник.

Он је напоменуо да ће у Будимпешти разговарати ио јачању односа у области безбедности, "супротстављању руској агресији, и јачању НАТО-ових одбрамбених способности".

Портпарол Стејт департмента појаснио је да ће Помпео позвати мађарске власти да "престану да блокирају интеракцију Украјине у НАТО".

Такође је саопштено да је представник Стејт департмента најавио интензивирање напора Вашингтона у борби против растућег утицаја Русије и Кине.

"Покушавамо да повећамо наше дипломатско, комерцијално, војно и културно ангажовање свуда у централној Европи. Наш став је да је она закаснела и неопходна. Делимично у последњих десет година било је недостатка америчког активног учешћа у Централној Европи, што је довело до појаве да су Кина и Русија то радо попуниле ”, рекао је дипломата.

Пројекат "Турски ток" подразумева изградњу два гасовода капацитета од по 15,75 милијарди кубних метара. Први гасовод ће снабдевати потрошаче из Турске, други ће снабдевати земље Јужне и Југоисточне Европе. Пуштање у рад првог крака планирано је до краја 2019. године.

Рута другог крака није дефинитивно одређена, јер Русија тражи чврсте гаранције од ЕУ да изградња неће бити блокирана.

Администрација Доналда Трумпа активно се противи руским пројектима за испоруку гаса Европи, залажући се за снабдијевање америчког природног гаса. Мађарска је једна од земаља ЕУ, која се залаже за развој сарадње са Русијом, укључујући и област енергетике.

Како амерички амбасадори присиљавају Србију да призна независност Косова, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

На чему може да падне Турски ток?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА