Најновије

ПУТИН СПАСАВА СВЕТ! Опасно загрмео на Израелце! Трећи светски рат се мора избећи по сваку цену! (ВИДЕО)

Израелске снаге одбране (ИДФ) саопштиле су 21. јануара да су погодиле наводне иранске војне објекте у Сирији, укључујући складишта оружја у подручју Међународног аеродрома у Дамаску, обавештајни центар и камп за обуку, као одговор на ракетни напад на Голанској висоравни.

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

- У вези са најновијим израелским нападима, рекли смо да такве произвољне нападе на суверену сиријску територију треба зауставити и искључити. Било какви удари још више дестабилизују ситуацију – рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершинин.

Вершинин је похвалио рад руско-израелског деконфликтног механизма, који постоји већ више од годину дана, и изразио спремност да га учини још ефикаснијим. Он је такође потврдио да су у току разговори између војски две земље.

- Ми очигледно желимо ефикаснији механизам обуставе ескалације. Желимо да избегнемо инциденте сличне ономе што се десило са нашим авионима - рекао је Вершинин.

Истовремено, Вершинин је напоменуо да, генерално, између Русије и Израела "војна линија за избегавање конфликта стално ради, линија је оперативна више од годину дана и ми је побољшавамо".

Изјава је уследила након што је израелска војска објавила да су напали наводна иранска складишта оружја у Сирији и неколико батерија ПВО, који су отворили ватру на авионе укључене у нападе. Напад је према израелској војсци био одговор на покушај ракетног напада на Голанску висораван, који је пријављен дан раније.

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху рекао је 13. јануара да је Израел, у циљу спречавања иранске војне консолидације у Сирији, спреман да појача нападе на иранске објекте у суседној земљи.

Ирански портпарол Рамазан Шариф негирао је тврдње израелског премијера Бењамина Нетанјахуа о ваздушним нападима на иранске базе у Сирији и назвао их неутемељеним.

Односи између Израела и Ирана недавно су били још затегнутији. Израел се противи наводном војном присуству Ирана у Сирији, страхујући да би Техеран могао добити већи утицај у региону. Иран је нагласио да шаље само војне саветнике на захтев сиријске владе. Иран је чак најавио уништење Израела уколико бомбардовање Сирије одмах не престане.

Четврта оклопна дивизија САА помрсила конце џихадистима Ал Каиде у Идлибу. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Иран најавио уништење Израела уколико Тел Авив настави да бомбардује Сирију

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА