Најновије

БРИТАНЦИ ОТКРИВАЈУ: Шокантни детаљи о покушају "државног удара" унутар ИД! Ал Багдадија хтео да убије његов... (ВИДЕО)

Терористичка група убрзано губи територију у последње две године због напора руских и сиријских снага, као и САД и њихових савезника. Група је изгубила већи део својих снага и ресурса, што је довело до скривања.

Абу Бакр ал Багдади, вођа Исламске државе (Фото: Јутјуб)

Лидер ИД Абу Бакр ал-Багдади је наводно нападнут у једном селу у близини Хајина од стране страних бораца терористичке организације у очигледном покушају државног удара унутар ИД, извештава британски Гардијан наводећи анонимне изворе информација. Багдади је наводно преживио покушај “државног удара”, а његови телохранитељи су га одвели у скровиште у оближњој пустињи. Убрзо након напада, који се наводно десио 10. јануара, ИД је ставио награду на главу једног од својих бораца - Абу Муата ал-Џазајрија. Ипак, награда није експлицитно открила разлог због којег је ветеран и страни џихадиста пао у милост и немилост ИД, али су добро обавештени извори, које је навео Гардијан, указали на то да је он водио неуспели покушај преврата усмерен против лидера Ал Багдадија.

- Управо су на време схватили. Дошло је до сукоба и двоје људи је убијено. Он је био страни елемент и један од његових најпоузданијих људи - наводи се у образложењу добро обавештених извора.

Током последње две године, ИД је изгубила највећи део своје територије у Сирији и Ираку, прибегавши герилској борби на преосталим територијама које још увек држе под својом контролом. У децембру 2017. године, Ирак је званично прогласио крај рата против ИД, а годину дана касније амерички председник Доналд Трамп је објавио да су америчке трупе успеле да победе терористичку организацију, истичући да би њене остатке могле очистити регионалне снаге. Истовремено, Турска и Дамаск и даље планирају операције против преосталих терористичких снага у Сирији.

Руски војник убијен у Сирији. О околностима његове смрти прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко је (био) лидер Исламске државе Абу Бакр ал Багдади?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА