Најновије

СПЦ НЕЋЕ ОСТАТИ ДУЖНА УСТАШКИ НАСТРОЈЕНИМ БИСКУПИМА! Провокација није прошла! Синод спрема жесток контраудар ХБК!

Синод Српске православне цркве припрема одговор на писмо Хрватске бискупске конференције из новембра прошле године, које је обелодањено мимо уобичајене праксе, а у којем се Патријарх СПЦ и владика бачки Иринеј оптужују за вређање жртава рата и распиривање мржње у Хрватској.

Српска православна црква (Фото: Јутјуб)

Владика бачки Иринеј каже да Синод сматра и црквено и цивилизацијски неприхватљивом праксом да се службена преписка износи у јавност. Али, као каже, пошто је ХБК одлучила да поступи другачије, и одговор Синода СПЦ биће јаван. Владика Иринеј за београдски дневник каже да никада није напао било кога, већ да су његови јавни иступи и изјаве били реакција на претходне нападе на СПЦ и патријарха српског. Никада се, каже, није бавио хрватским бискупима појединачно, нити ХБК у целини, нити неким другим бискупима у Србији, осим када је био приморан да, у служби портпарола СПЦ, одговара "на нападе не малог броја господе бискупа у Хрватској".

- Уосталом нека иста господа изволе доказати и показати да нема усташки настојрених бискупа у Хрватској бискупској конференцији - каже владика Иринеј.

Судећи према њиховим изјавама у хрватској јавности, лако се може закључити да они нису мањна у оквиру своје цркве у Хрватској. Потврдио је да је Свети архијерејски синод писмо ХБК добио у форми службеног акта, који се по правилу не може износити у јавност без сагласности пошиљаоца. Поред тога, каже владика, треба имати у виду да се овакви службени дописи припремају месецима и да се исто тако одговор на њих мора припремити пажљиво, уз прикупљање неопходног материјала.

- Свети синод је ово писмо добио пред почетак великих празника у нашој цркви, и до сада није било ни могуће ни потребно хитно одговорити на њега - навео је владика бачки, који је и портпарол СПЦ.

Газиводе је у опасности. Спрема се најгори сценарио. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сусрет великодостојника Српске православне цркве и Хрватске бискупске конференције

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА