Најновије

Србија у корену сече нови покушај лажне државе да уђе у Интерпол

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић упутио је писма генералном секретару Интерпола Јиргену Штоку и председнику Интерпола Ким Џонг Јангу у којима је тражио да ова међународна полицијска организација не разматра поновни захтев такозваног Косова за пријем у чланство.

Илустрација (Фото: Правда)

Небојша Стефановић у писму наводи да се од одржавања Генералне скупштине Интерпола у Дубаију 2018. године нису се догодиле никакве суштинске промене које би довеле до одступања од тадашње одлуке о непријему такозваног Косова.

"Заправо једина промена управо иде у прилог ставовима Републике Србије против овог захтева и огледа се у порасту број држава које су повукле признање такозваног Косова", навео је Стефановић.

У писмима је поновио аргументе Републике Србије који недвосмислено показују да и само разматрање овог захтев представља грубо кршење међународног права, али и највиших аката самог Интерпола.

"Услови за пријем у чланство Интерпола регулисани су Уставом Интерпола и Резолуцијом о поступку пријема у чланство Интерпола, из којих јасно произилази да је чланство у Интерполу отворено само за државе. Поновно стављање на дневни ред овог захтева драстично би политизовало рад ове професионалне полицијске организације и у оштрој је супротности са Уставом Интерпола", истиче Стефановић.

Подсетио је да је према Уставу Интерпола "строго забрањено за организацију да предузима ма коју интервенцију или активност политичке, војне, верске или расне природе", као и да је статус јужне српске покрајине утврђен Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, коју је Интерпол у обавези да поштује.

"Разматрање захтева за чланство такозваног Косова би свакако довело до упуштања Интерпола у активности политичке природе, али и до његове инструментализације у политичке сврхе. Једна у низу јасних потврда нашег становишта против овог захтева је свакако и одбијање захтева за чланство такозваног Косова на Генералној скупштини Интерпола у Дубаију 2018. године. Стога сматрам да треба да узмете у обзир ставове Републике Србије и не разматрате достављени захтев за чланство у Интерполу", закључио је Стефановић.

Осим генералном секретару и председнику Интерпола, министар Стефановић упутио је писма и свим члановима Извршног комитета понаособ са молбом да на предстојећем састанку гласају против овог захтева.

Да подсетимо, такозвано Косово недавно је поново упутило захтев за чланство Генералном секретаријату Интерпола, који га у складу са процедурама, даље доставља Извршном комитету.

Комитет доноси одлуку да ли ће овај захтев бити уврштен на дневни ред Генералне скупштине Интерпола, односно да ли ће се земље чланице Интерпола уопште изјашњавати о захтеву. За одобрење чланства потребна је двотрећинска већина.

Руси добијају до краја године зенитне системе С-350, који су знатно моћнији од С-300. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Стефановић: Ђилас и Јеремић плаше се дебакла на евентуалним изборима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА