Најновије

ВЕЧЕРАО ЈЕ ПАЛЕНТУ, А ОНДА ЈЕ НАЂЕН МРТАВ! Откривено је како је Слободан Милошевић умро у Хагу

Данас се навршава 13 година од смрти бившег председника Србије и Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића, који је умро од инфаркта у својој ћелији у притвору Хашког трибунала.

Милошевић (Фото: ICTY)

Више од једне деценије дугу владавину Милошевић је почео говором 28. јуна 1989. године на Газиместану на Косову, на прослави 600 година од Косовске битке, којој је присуствовало око милион људи. Косовским Србима је тада поручио "Нико не сме да вас бије".

Био је неприкосновени лидер владајуће Социјалистичке партије Србије (СПС), два пута председник Србије, а потом председник СР Југославије.

Командант који је први ушао у Сребреницу јула 1995. године генерал Винко Пандуревић, испричао је раније за српске медије непознате детаље из Хага о томе како је умро бивши председник Слободан Милошевић.

Привилегију, а уједно и несрећу да буде последњи човек који је видео Слобу живог, а потом и први који га је видео мртвог, Пандуревић описује као праву ноћну мору с обзиром на то да је приметио трагове који вероватно потврђују тезу да је отрован.

Кобна субота 2006, истиче генерал, урезана му је у сећање.

- Изгледао је као и сваки други мртав човек, блед у лицу, миран, очигледно је било да је умро у сну. Један стражар, који је претресао његову ћелију, показао ми је неку пластичну бочицу с лековима из 1999. године, натпис је био доста излизан и нисам могао да видим који је лек био у питању. Бочица је наводно нађена у његовој ћелији. Можда је бочица служила да се у њој нешто унесе или је била оригинално паковање лека ком је рок истекао - прича Пандуревић.

Пошто је ћелија Милошевића била преко пута његове на другом спрату, удаљена свега два метра, када су стражари откључали врата у суботу у 9 сати ујутру, схватио је да се догодило нешто страшно.

- Нас неколико отишло је у спортску салу јер су викендом биле предвиђене спортске активности. Док сам био у сали приметио сам да су стражари често телефонирали, мували се лево, десно, што није било уобичајено. То ми је био сигнал да нешто није у реду. Кад сам се вратио у ћелију, стражар ме је ухватио за руку и реко: "Дођи да видиш". Ушли смо у Слобину ћелију, он је лежао допола покривен ћебетом и десна рука ми је висила са кревета. Приошли смо и проверили пулс, видели смо да је човек мртав - описује стравичну сцену Пандуревић.

- Док сам те вечери јео пилеће батаке, Слободан ми је пришао и понудио ме палентом. Приметио сам да је био румен у лицу, али знао сам да је имао баш висок притисак у то време. Брзо су нас закључали у пола 9 увече, тако да је то био последњи наш сусрет.

Подсетимо десетогодишња владавина Слободана Милошевића завршена је 2000. године победом кандидата удружене Демократске опозиције Србије (ДОС) Војислава Коштунице на изборима за председника СР Југославије.

После победе ДОС-а 24. септембра 2000. године, не желећи да призна пораз, СПС и њен лидер изазвали су кризу која је окончана 5. октобра после масовних демонстрација грађана широм Србије.

Милошевић је ухапшен 1. априла 2001. због злоупотребе службеног положаја.

За време НАТО бомбардовања СРЈ у мају 1999. Хашки трибунал је подигао оптужницу против Милошевића због злочина током сукоба на Косову, а две године касније оптужницу због злочина у Хрватској. Крајем 2001. оптужен је и за геноцид над муслиманима и Хрватима у БиХ.

Хашком трибуналу је изручен 28. јуна 2001. на основу Уредбе Владе Србије. Суђење Милошевићу у Хагу је почело 12. фебруара 2002. године, а умро је четири године касније.

Тело Слободана Милошевића допремљено је из Хага у Београд 15. марта 2006. године. Милошевић је сахрањен у дворишту породичне куће супруге Мирјане Марковић у Пожаревцу.

Сахрани није присуствовао нико од чланова најуже породице, који у то време нису били у Србији, јер, како су тврдили, нису добили довољне гаранције за своју безбедност.

Асад припрема ракете за наредну битку са Израелом. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вукашин Андрић - Истина о смрти Слободана Милошевића

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА