Најновије

Данас коначан договор Србије и Евроазијске економске уније! Пада рампа Белорусије?!

Српска делегација, на челу са министром трговине Расимом Љајићем, боравиће данас у Москви, где се очекују финализација и коначни договор о слободној трговини између наше земље и Евроазијске економске уније. Уколико договор буде постигнут, Србија ће моћи да извезе без царине одређене количине сира, цигарета и воћних ракија. Рампу на овај споразум спустила је Белорусија, која се успротивила траженој квоти од 1.000 тона за сир.

Илустрација (Фото: Правда)

Министар Љајић данас ће се састати са министарком трговине Евроазијске уније Вероником Никишином, с којом би требало да обави финалну рунду разговора о закључењу тог споразума.

- Мислим да ћемо постићи компромис и на тај начин усагласити споразум - казао је министар Љајић. - Био бих врло непријатно изненађен уколико буде другачије.

Током преговора, Србија је тражила бесцарински режим за поједине наше производе, јер се приликом извоза и даље наплаћује царина за њих. Српски тим очекује да се одобре квоте, и то 1.000 тона за сир, 2.000 тона за цигарете и 50.000 литара за вињак. Када је реч о вињаку, он је засметао Јерменији, а сир - Белорусији. Иначе, у Србију чак и цигарете из Русије улазе без царина, а наша земља, ако их извезе код њих, плаћа 18 одсто царине.

Евроазијску економску унију чине Русија, Киргизија, Белорусија, Јерменија и Казахстан. Тренутна размена робе са Србијом достиже 2,8 милијарди долара, а највише се тргује са Русијом.

Инвеститори

Због погодности које пружа споразум са Евроазијском унијом многи страни инвеститори су и изабрали Србију за своје пословање. Наша земља је одлична веза за многе стране компаније које желе да извозе на то тржиште.

Пророковић предао предлог платформе за Космет. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Љајић о протестима и изборима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА