Најновије

МАСАКР НА КАЛЕМЕГДАНУ: Због Гондоле секу 150 стабала, многа и здрава - дозвола се крије од јавности! (ФОТО/ВИДЕО)

Више десетина стабала посечено је у београдском парку код Ушћа, на простору где би требало да буде изграђена Гондола која ће спајати Калемегдан и Ушће. На лицу места, радници "Зеленила Београд" навели су да имају све неопходне дозволе за сечу стабала, иако Н1 није добила увид у документ на основу ког су акцију рашчишћавања простора покренули.

Калемегдан (Фото: Јутјуб)

Пиљевина и пањеви - то је слика парка код Ушћа са новобеоградске стране, где од рано јутрос радници Јавно-комуналног предузећа "Зеленило - Београд" секу више десетина стабала. А све са једним циљем - да се површина расчисти за изградњу Гондоле која ће у "блиској" будућности спајати Калемегдан и Ушће.

Према незваничним информацијама , планирано је да буде посечено најмање стотину педесет стабала из овог парка. Овде на лицу места, надлежни из "Зеленила" нису желели пред камере, али на питање да ли имају сва неопходна одобрења, тврде да су дозволе званично добили у понедељак, 11. марта. Међутим, документ којим се сеча дрвећа одобрава - нису дозволили да сe сними.

На захтев да нам прикупљену документацију, на основу које је акција сече дрвећа покренута - из ЈКП "Зеленило" упућују на "Скијалишта Србије", предузеће које је, иначе, носилац пројекта. Док се одговорност пребацује са једног на друго јавно предузеће, нема реакције ни у градској управи.

Радови на изградњи Гондоле, која је сврстана међу капиталне инвестиције, требало би да почну до краја године. А "поглед са висине" на престоницу коштаће око 15 милиона евра - две трећине из државне касе, а остатак плаћа Град.

"Уместо да чувамо и да негујемо оно што имамо, у овом случају један велики парк, ми га уништавамо зарад једне инвестиције и једног пројекта који је апсолутно непотребан. Значи, изградићемо гондолу која у самом свом пројекту каже да је упитно да ли ће се економски исплатити. И ми смо оштро против овог пројекта", наводи Добрица Веселиновић из  Иницијативе "Не давимо Београд".

Због чињенице да је међу овим највише здравих стабала, акцији која се у парку код Ушћа спроводи оштро се противе и у Регулаторном институту за заштиту животне средине. Кажу - низ институција у Граду Београду требало је претходно да да мишљење - од Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове до стручне комисије о утицају пројекта на животну средину.

"У Граду Београду, који је град који пати од проблема загађења ваздуха коме недостају зелене површине, сећи 150 стабала - заиста је потребно дати озбиљно оправдање и разлоге због чега је такав чин неопходан. Ја бих подсетио да се Град Београд недавно најавио да ће се кандидовати за зелену престоницу Европе, можда је ово један од добрих начина и промотивних активности којима може да се прикаже", каже Мирко Поповић из Регулаторног института за обновљиве изворе енергије и заштиту животне средине, РЕРИ.

За политичаре који Град воде, Гондола ће Београд кандидовати као дестинацију за пожелети код нових туриста. Уверени су - атракција која ће повезивати две обале превозиће око 3.000 особа на сат у оба смера, за око пет минута, јер ће гондола имати 25 кабина и возиће 20 километара на сат.

"Ја очекујем да ће градске власти положити рачун за ово што су урадиле, па ако је све било у реду, ето, онда можемо сви да седнемо у гондолу, па да се возимо у бољу будућност", додаје Поповић.

Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) залаже се за повећање општег законског максимума казне затвора са садашњих 20 на 30 година затвора, уз изузетак који се односи на најтеже кривично дело - тешко убиство. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА