Најновије

РАМА: Ево зашто је "Шенгенски модел" са Косовом погрешно протумачен

Албански премијер Еди Рама се заложио за примену "Шенгенског модела" и са Северном Македонијом и другим земљама Западног Балкана, а не само са Косовом.

Еди Рама (Фото: Јутјуб)

На конференцији за новинаре са премијером Северне Македоније Зораном Заевим, који је у званичној посети Тиране, Рама је истакао да ће пре или касније "грађани улазити и напуштати границе Северне Македоније и Албаније без икаквих баријера", преноси a1on. mk.

"Шенгенски модел би требало да се прошири у целом региону, са Косовом, Северном Македонијом и Црном Гором, уз уверење да ће све државе из региона ући у овом процесу. Наше границе морају постати проходне попут границе Европске уније", каже Рама. 

"Ако треба то да учинимо са земљама чланицама Европске уније, онда нас нико не зауставља да то учинимо између нас, данас, а не сутра. Пре или касније ми ћемо дати грађанима могућност да улазе и напуштају наше земље без икаквих баријера, контрола, без иједног проблема, онако како то раде грађани Европске уније", истакао је Рама. 

Он је додао да је Албанија отпочела овај процес са Косовом, који је, како тврди, био нажалост погрешно протумачен. 

"Када смо причали о 'Шенгенском пројекту' са Косовом били смо погрешно протумачени, али кажем да је то само почетак да наставимо са другим земљама у региону. Све земље са Западног Балкана треба да буду укључене у овом процесу. Границе ће бити проходне са свим земљама на Западном Балкану, као што је то омогућено у Европској унији за грађане државе чланице ЕУ који улазе и напуштају земљу без икакве граничне контроле", објашњава албански премијер. 

Према речима Раме, током сусрета са македонским колегом Заевим постигнут је споразум о успостављању заједничке економске зоне између Северне Македоније и Албаније.

Прочитајте ОВДЕ како то Албанци прете Србији.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дејан Лучић - Еди Рама је највећи извозник марихуане из Албаније.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА