Најновије

ПУШКА КОЈЕ СЕ СРБИ ТЕШКО ОДРИЧУ: Ако није више за војску, добра је и за лов (ВИДЕО)

Генерације српских мушкараца који су били на одслужењу војног рока у ЈНА до почетка осамдесетих година прошлог века задуживали су чувене ''паповке'', од којих се нису одвајали током боравка у својим јединицама.

Паповка (Фото: Јутјуб)

Као и код рдугих примерака наружања које је произвела крагујевачка Застава о којима смо раније писали, наши оружари су се за време СФРЈ у дизајну ослањали на совјетску школу.

 Полуаутоматска пушка ПАП М59/66, Застава М59/66 или популарно паповка, је југословенска верзија совјетске пушке СКС.

Серијска производња је започета 1964. године у фабрици „Заводи Црвена застава”, данас „Застава Оружје”. Била је основно оружје Југословенске народне армије, све до почетка осамдесетих година, када је постепено повучена из употребе и замењена Заставом М70. Након тога је задржана у наоружању помоћних јединица, а велике количине су ремонтоване и ускладиштене у магацинима ратне резерве.

Деведесетих су ове пушке масовно коришћене у ратовима током распада Југославије. Повучена је из употребе из држава насталих на територији бивше Југославије, међутим и даље се користи у многим армијама широм света. Подсећамо да је СФРЈ била велики извозник оружја, и да су многе армије широм света биле наоружане оружјем произведеним у Крагујевцу.

Употреба и техничке карактеристике

ПАП М59/66 служи за уништавање непријатељске живе силе, утврђених циљева, возила и нисколетећих објеката пушчаном ватром, тромблоном или ножем. Поседује интегрисани тромблонски додатак и тромблонски нишан, као и регулатор протока барутних гасова који омогућава гађање тромболоном. Пушка је опремљена преклопним ножем смештеним испод цеви.

Тежина: 4,1 кг
Дужина: 1120 мм
Дужина цеви: 550 мм
Калибар: 7,62 x 39 мм
Врста операције: Позајмица барутних гасова
Начин дејства: Полуатоматски
Брзина паљбе: до 40 мет/мин
Брзина зрна: 735 м/с
Макс. еф. домет: 500 м
Одвојиви магацин: 10 ком.
Нишан: Механички тангенцијални, код неких модификација оптички

'’Паповка'’ у САД и Канади

Застава је у својој понуди током година имала више варијанти ове пушке у цивилној верзији без ножа и тромблонског додатка. Очувани примерци из ратних резерви се продају на западу као ловачки карабини, па је тако Политика 2008. године објавила податак да се Застава М59/66, у фабричком стању у Канади може купити за 329 долара, док је цена у САД 195,99 долара.

Како је Путин учествовао у десанту на Приштину, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА