Најновије

СРБИЈА ИМА ЧЕТИРИ СПЕЦИЈАЛНЕ ЈЕДИНИЦЕ, ПЛАШЕ ИХ СЕ И САС И ФОКЕ И ФСБ - Све о њиховој обуци и наоружању!

Да Србију нападну, да ли би имао ко да је одбрани, једно је од питања покренутих после актуелног позивања грађана на војну обуку.

Кобре (Фото: вс. рс)

У том смислу, одговор пре свега лежи у четири специјалне јединице, две полицијске и две војне, с којима наша држава располаже: Специјална бригада Војске Србије, Батаљон војне полиције специјалне намене "Кобре", Жандармерија и Специјална терористичка јединица МУП "САЈ".

Специјална бригада Војске Србије

Ако тражите најбоље од најбољих, наћи ћете у овој елитној јединици Војске Србије. Реч је о тактичкој скупини диверзантских, противдиверзантских, противтерористичких и падобранских јединица. Оне су у служби извиђања и прикупљања обавештајних података, првенствено у непријатељевом распореду, у свим земљишним, метеоролошким и борбеним условима у операцијама Копнене војске и Војске Србије.

- То су ситуације попут талачких криза, борбе против тероризма, гушења оружаних побуна,откривања и обележавања циљева за дејство авијације и артиљерије и спасавање оборених пилота, остављених и убачених извиђачко-диверзантских група и појединаца у позадини непријатеља - објашњено је на њиховом сајту.

Обука се реализује на трогодишњем периоду, састављена је из три нивоа: селективног - у трајању од 9, односно 13 недеља, 7 дана недељно, основног - од годину дана (два пута по шест месеци) и напредног - од две године.

Први ниво обуке подразумева одабир најбоље ментално и физички способних и високо мотивисаних кандидата за испуњење задатака попут: физичке обуке, гађања и ватрене обуке, тактичке обуке, тактичке обуке специјалних јединица, топографије и оријентације на земљишту, падобранске обуке и завршног испита.

Други ниво се своди на физичке обуке, гађања и ватрене обуке, тактичке обуке, тактичке обуке специјалних јединица, топографије и оријентације на земљишту, средстава и система за ватрену подршку, средстава телекомуникација и процедура саобраћаја телекомуникационим средствима и тактичких вежби.

Ко стигне до трећег, треба да се припреми на усавршавања на курсевима из области: енглеског језика, падобранства, роњења, алпинистике и ГСС, преживљавања...

Команда Специјалне бригаде је у Панчеву, а јединице су стациониране у Нишу и Панчеву. Командант Специјалне бригаде је бригадни генерал Мирослав Талијан, њихов дан се обележава 29. септембра.

Кобре

Приоритет Батаљона војне полиције (специјалне намене) „Кобре" јесте безбедносна заштита одређених лица и објеката од посебне важности. Њихов задатак је да буду оперативно способни и да су им снаге расположиве за реализацију мисија. Мисиља може да се састоји од предузимања превентивних мера и радњи у реализацији послова безбедносне заштите, противтерористичких и противпобуњеничких борби, процене, планирања и реализације безбедносних задатака из домена заштите одређених лица и објеката, борби против тероризма и побуњеничких група у свим условима (насељена места, саобраћајна средства, објекти) и обезбеђења највиших страних војних делегација у званичним посетама Републици Србији.

За пријем у Кобре треба издвојити три недеље за селективни део, за који су прописани општи и посебни услови. Они се тичу старосне границе, поседовања беспрекорног досија и високих службених оцена, здравствено-психолошке селекције према посебним критеријумима и високим стандардима, као и безбедносне провере.

У "Кобре" се примају само они који прођу све тестове. Неки отпадну још на здравственом прегледу, други одустану током селективне обуке и они се враћају на дужности у своје матичне јединице. У просеку, трећина пријављених на конкурс уђе у састав „Кобри".

Они који стекну право да на рукаву носе амблем ове јединице, по пријему пролазе кроз разне специјалистичке обуке.

Одељење војне полиције за противтерористичку борбу, у оквиру 282. батаљона војне полиције ЈНА формирано је наредбом савезног секретара за одбрану 14. априла 1978. године. Бројало је дванаест старешина, изабраних по специјалним критеријумима и представљало је прву такву јединицу на нашим просторима. У надлежност корпуса специјалних јединица ГАРДЕ прелази 1992. Од 2008. године јединица мења назив у Батаљон војне полиције специјалне намене „Кобре" и прелази у састав Управе војне полиције Генералштаба Војске Србије.

Практично, ова јединица враћена је на место где се налазила у време оснивања 1978. Пуне три деценије ову јединицу чини професионални старешински састав. Иако су у суштини врхунски обучени војни специјалци, припадници „Кобри" данас су познати и као телохранитељи највиших државних функционера - председника Србије, министра одбране, начелника Генералштаба.... На једним задацима носе униформе и црне беретке војне полиције, на другима одела и кравате. На таквим пословима у блиској будућности биће ангажовани и најбољи из групе.

Командант Батаљона је потпуковник Владимир Ушљебрка.

САЈ

У Специјалну антитерористичку јединицу САЈ се добровољно пријављују најспособнији припадници искључиво редовног састава полиције. Бирају се појединци који могу да делују пођеднако успешно у свим условима (на земљи, у ваздуху, води и под водом), који се одликују дисциплином у обављању послова, јаком мотивацијом и снажним осећајем за тимски рад.

Ова јединица ангажује се у ситуацијама када обична полиција не може да реши: ситуације с таоцима у градским зонама, отмице ваздухоплова, у борби против организованог криминала и слично.

Услови за пријем кандидата преко кпонклурса су да нису старији од 27 година, да имају најмање две године стажа у МУП-у, најмање четврти степен стручне спреме, возачку дозволу „Б" категорије и да нису осуђивани.

После селективне фазе, следи основна обука у два нивоа по три месеца:

- У фази "дрила" кандидати имају маршеве (дневне и ноћне), рад без поговора, употребу аутоматског оружја, тактичке обуке одељења (напад, одбрана, кретање, израда заклона, маскирање), спортских активности, а треба да покажу и психофизичке способности: отпорност на стрес, могућност реалне процене у напетим ситуацијама, способност комуникације са колегама и осећај за тимски рад - наводи се на сајту МУП.

Друга фаза обуке подразумева вежбање упада у објекат, рад са возилима, технике верања и друго. Све то са старим униформама, шлемомо на глави и нижег ранга у односу на остале припаднике Јединице, како би се проверила њихова мотивација, воља и упорност.

Након формирања јединственог САЈ, јединица се дели на тимове А,Б,Ц. Први тим је тзв. Упадни тим, ударна песница јединице, њега сачињавају најелитнији припадници и они први долазе у контакт с терористима Иза њих су припадници тима Б. То је тим за подршку који првом тиму обезбеђује подршку. Тим Ц је сачињен од остатка, а то су техничка екипа, део за обуку паса...

Сваки САЈ-овац носи црни комбинезон, чизме марке "магнум", рукавице с ојачањима, заштитне наочаре, фантомку. На задатке крећу блиндираним ландроверима и хеликоптерима Бел 212. Наоружани су пиштољима ЧЗ-75, "чешка збројовка" као и неизбежним "хеклерима" разних варијанти.

За снајперска дејства користе пушке Г3 и Г33, као и "Заставине" М-93. База САЈ-а је у Батајници. Почетком јуна 1992. формира се Команда САЈ која је имала три подружнице.

Од 2000. ова јединица смештена је једино у Београду.

Жандармерија

Жандармерија је посебна јединица полиције у седишту Дирекције полиције и њене снаге се ангажују на предлог руководиоца организационе јединице, по одобрењу директора полиције.

- Њихове снаге се користе у случајевима када треба сузбити тероризам (прикупљање и обрада оперативних сазнања, откривања кривичних дела тероризма и обезбеђивање материјалних доказа, лишавање слободе учинилаца кривичних дела, интервенција у унутрашњој одбрани земље у циљу разбијања организованих терористичких група, превентивна антитерористичка делатност), лишавање слободе чланова организованих и других опасних криминалних група и појединаца у сарадњи са другим организационим јединицама МУП-а, успостављање јавног реда нарушеног у већем обиму, сузбијање побуна у институцијама за извршење кривичних санкција, обезбеђење објеката и личности (седишта страних дипломатско-конзуларних представништава у земљи као и дипломатско-конзуларних представништава у иностранству, обезбеђење објеката од виталног безбедносног интереса за Србију, посебна обезбеђења штићених личности), пружање помоћи у ванредним ситуацијама - спасилачка служба (у случају опште опасности, отклањање последица проузрокованих елементарним непогодама);пружања помоћи код несрећа на води и копну (друмском, железничком и авиосаобраћају), ронилачке и наутичке активности, пружање помоћи другим државним органима, ангажовања у иностранству (у мисијама УН), обуку и инструктажу припадника структура безбедности - пише у објашњену. Укратко, борба против тероризма, обезбеђивање јавног реда и мира у стањима високог ризика и пружање помоћи у ванредним ситуацијама.

Пријем кандидата и обука у Јединици временом се мењала. Након поновног оснивања Жандармерије 25. јуна 2001. врата су била отворена кандидатима из полиције, али и заинтересованим цивилима који су испуњавали утврђене критеријуме, а после обуке су полагали државни испит. Кандидатима који су долазили из полиције уговор је био на неодређено, док онима из цивилства на одређено време, у периоду од три године.

Сам почетак процеса пријема након предавања документације чини провера кандидата. Безбедносне провере којима су подвргнути сви кандидати који ступају у редове војске или полиције обухватају провере из домена јавне и државне безбедности. Уколико не испуњавају постављене критеријуме, имају криминални полицијски досије они лично или неко од ближих рођака, није могуће проћи даље.

Селективна обука траје 25 дана и на њу се позивају кандидати који су предали молбу за пријем у јединицу када се распише конкурс. Искуства показују да највећи број полазника напусти обуку у првих 10 дана.

У случају успешног окончања овог дела обуке, кандидати се распоређују по одредима Жандармерије. У јединицама Жандармерије се наставља специјалистичка обука где се кандидати усавршавају. По угледу на најбоље јединице у земљи и иностранству и овај део обуке је елиминационог карактера. У случају да кандидат не задовољи захтеване критеријуме враћа се у матичну јединицу одакле је дошао.

Жандармерија је основана указом Душана Михајловића, тадашњег министра унутрашњих послова, 28. јуна 2001. Чине је четири одреда - у Београду, Новом Саду, Нишу и Краљеву.

Прочитајте ОВДЕ ко то каже да ће за десет година спрска војска командовати косовском.

Извор: Телеграф/Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА