Најновије

ВЕЛИКЕ ТЕНЗИЈЕ НА РЕЛАЦИЈИ САРАЈЕВО-ЗАГРЕБ: Ко врбује вехабије за шверц оружја, БиХ или Хрватска?

Покренута је истрага о медијским наводима да су хрватски обавештајци и дипломате врбовали чланове салафијског покрета (вехабије) за кријумчарење оружја и експлозива у исламске богомоље у БиХ.

Вехабије (Фото: Јутјуб)

Тужилаштво БиХ саопштило је да је формиран предмет и да ће надлежни тужилац предузети хитне мере како би се испитали медијски наводи о наводном врбовању за кријумчарење наоружања.

ијумчарење оружја и експлозива у исламске богомоље у БиХ.

Тужилаштво БиХ саопштило је да је формиран предмет и да ће надлежни тужилац предузети хитне мере како би се испитали медијски наводи о наводном врбовању за кријумчарење наоружања.

Зграда Тужилаштва БиХ

Зграда Тужилаштва БиХ

"Биће испитани сви који су износили сазнања о овим активностима", пише на сајту Тужилаштва које истиче да надлежне агенције њима нису пријавиле никаква сазнања о врбовању салафиста.

Додају да ће бити саслушан и министар безбедности БиХ Драган Мектић, који је потврдио наводе сарајевског Журнала да су хрватски обавештајци и дипломате покушавали најмање два пута да врбују салафисте за преношење оружја у исламске богомоље на подручју Зеничко-добојског кантона.

У разговору за Радио Сарајево, Мектић је рекао и да је циљ овога био да се потврде наводи председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић из 2017. године да је БиХ потенцијална терористичка претња за Европу.

Сарајевски Журнал навео је да су у врбовање били укључени и Мектићев заменик Мијо Крешић, хрватски конзул у Тузли Иван Бандић, а да је веза са институцијама Републике Српске био новинар РТРС Мато Ђаковић.

И Крешић и Ђаковић су демантовали оптужбе и најавили тужбу, док је хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић најавио је да ће од обавештајних агенција затражити проверу ових навода.

У случају да се тврдње о врбовању докажу, најављује брзинску реакцију "одговарајућим мерама".

Оштре реакције стижу из Хрватске, чији званичници одбацују ове оптужбе.

Кабинет председнице Хрватске саопштио је да је реч о "злонамерним, потпуно неутемељеним и политикантским конструкцијама", док их је премијер Андреј Пленковић назвао "креативном манипулацијом".

Сигурносно обавештајна агенција Хрватске демантовала је ове тврдње и од Сигурносно обавештајне агенције БиХ затражила званичну изјаву о наводном врбовању, преносе хрватски медији.

Које пушке се Срби тешко одричу, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бошњаци против Колинде

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА